Programul SUA de spionaj a cauzat o „pierdere de încredere”, au anunţat surse europene

Economica.net
01 07. 2013
ofrtp_usa_prism_europe_20130629_49397200

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, i-a solicitat secretarului de Stat american, John Kerry, să „clarifice cât mai repede” situaţia.

De asemenea, comisarul european însărcinat cu Justiţia, Viviane Reding, i-a cerut secretarului american al Justiţiei, Eric Holder, să-şi respecte angajamentul de a furniza toate informaţiile despre programul de supraveghere PRISM. Pentru moment, cererile nu au primit niciun răspuns.

Un grup de lucru, creat de UE şi Statele Unite pentru a „schimba informaţii despre volumul datelor colectate prin PRISM şi garanţiile ce ar putea fi aduse de Statele Unite pentru cetăţenii UE”, trebuie să se reunească la începutul lunii iulie. „Vom vedea ce se va obţine”, a comentat un reprezentant al UE.

Însă programul de spionaj electronic al ambasadelor şi delegaţiilor UE, precum şi al statelor membre, depăşeşte PRISM şi protecţia datelor.

„În cazul în care se adevereşte că americanii şi-au spionat aliaţii, vor exista consecinţe politice. Aceasta depăşeşte de departe nevoile securităţii naţionale. Este o pierdere de încredere”, a mărturisit pentru AFP un oficial european.

„Cred că americanii au înţeles foarte bine că este ceva foarte serios şi aşteptăm răspunsul Washingtonului”, a explicat el.

Duminică, Biroul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI) a anunţat că Statele Unite „vor răspunde în mod adecvat”, prin canale diplomatice, cererilor de explicaţii din partea UE.

Europenii analizează instrumentele de presiune pentru a-i obliga pe americani să prezinte clarificări.

Viviane Reding pledează pentru fermitate. „Nu putem să negociem asupra unei mari pieţe transatlantice, dacă există cea mai mică îndoială că partenerii noştri ţintesc să asculte birouri ale negociatorilor europeni”, a apreciat ea, cerând ca Statele Unite „să înlăture foarte rapid aceste îndoieli”.

Grupurile politice din cadrul Parlamentului European sunt, de asemena, foarte revoltate. Verzii, de exemplu, cer îngheţarea deschiderii negocierilor de liber schimb şi blocarea accesului la datele bancare ale sistemului Swift.

Pentru moment, UE se bazează pe Catherine Ashton, dar fermitatea afişată de Reding este „complementară” acestor demersuri politice, cu scopul de a arăta că UE este surprinsă în mod foarte neplăcut, au dat asigurări ei.