Proiect – 11 spitale vor trece din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Transporturilor

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind trecerea a 11 spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii în subordinea sa.
Economica.net - mie, 21 mai 2014, 13:40
Proiect - 11 spitale vor trece din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Transporturilor

Cele 11 spitale sunt Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea, Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, Spitalul Clinic Căi Ferate Iaşi, Spitalul General Căi Ferate Braşov, Spitalul General Căi Ferate Galaţi, Spitalul General Căi Ferate Ploieşti, Spitalul General Căi Ferate Sibiu şi Spitalul General Căi Ferate Drobeta Turnu Severin.

Atribuţiile şi competenţele Ministerului Sănătăţii rezultând din calitatea de ordonator principal de credite al acestor unităţi sanitare se transferă astfel la Ministerul Transporturilor, care va prelua şi patrimoniul spitalelor, dar şi personalul.

Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG, în prezent, reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor numără 4 unităţi sanitare cu paturi, amplasate în zonele în care se află regionalele de căi ferate.

Aceste unităţi pun la dispoziţia asiguraţilor cu funcţii ce concură la siguranţa transporturilor servicii medicale clinice şi paraclinice care nu sunt decontate de casele de asigurări de sănătate.

Unităţile sanitare cu paturi din reţeaua proprie a Ministerului Transporturilor se finanţează din venituri proprii, prin sistemul de asigurări sociale de sănătate şi din transferuri de la bugetul de stat. Aceste unităţi sanitare se împart în două categorii: spitale clinice, în număr de două, şi spitale generale, tot în număr de două.

Spitalele clinice au în structura organizatorică un număr de cel puţin două secţii clinice conduse de cadre universitare. În cadrul acestor spitale, funcţionează comisii medicale şi comisii psihologice de siguranţa transporturilor, fără personalitate juridică, care asigură examinarea medicală şi psihologică a personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa transporturilor, în vederea obţinerii avizelor de aptitudine medicală şi/ sau psihologică.

‘În prezent, asistenţa medicală a personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa transporturilor se asigură, exclusiv prin cele patru unităţi sanitare care s-au dovedit a fi insuficiente pentru nevoile actuale, iar asistenţa psihologică a personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa transporturilor se asigură prin laboratoarele psihologice din reţeaua sanitară proprie, care, de asemenea, s-au dovedit a fi insuficiente’, se arată în nota de fundamentare.

Sumele alocate în bugetul de stat pe anul 2014 pentru Ministerul Sănătăţii, aferente celor 11 spitale se vor transfera în bugetul Ministerului Transporturilor cu aceeaşi destinaţie, la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă. Până la data semnării protocoalelor de predare-preluare, finanţarea cheltuielilor aferente unităţilor sanitare se va asigura din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...