Proiect al unui “oraș al energiei” în București pe un teren al CET Grozăvești VIDEO

08 05. 2024
cet elcen

“Pe terenul de la CET Grozăvești, unde este vechea gospodărie de păcură, vrem să prezentăm un concept: Orașul Energiei, în care vom avea sediile Ministerului Energiei, al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, dar și al tuturor companiilor mari din energie, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz (…) Aceasta a fi inima energetică a Bucureștiului. Am zis în trecut că ne legăm cu lanțuri pentru ca la Grozăvești să nu se demoleze totul și să avem blocuri (aluzie la interesele imobiliare legate de terenul CET Grozăvești, foarte bine plasat în zona centrală a orașului – n.red.). Aici va fi energia, nu vor fi blocuri”, a spus directorul general al Electrocentrale București, compania care operează centralele termoelectrice din București, Claudiu Crețu, prezent la lansarea oficială a proiectului Bucharest Green City.

În opinia sa, proiectul, pe lângă regenerare urbană, va rezolva și câteva dintre neajunsurile logistice actuale, când se pierde destul de mult timp cu transportul între instituții și companii, ba chiar între două sedii ale aceleiași instituții, așa cum este cazul ANRE, care are două sedii în București. În plus, multe dintre companiile de stat nu stau în sediile proprii, ci în clădiri pentru care plătesc chirie.

Nu au fost prezentate detalii ale proiectului, dar arhirectul Răzvan Abagiu, cel care a realizat conceptul clădirilor care ar urma să formeze acest complex a spus că este vorba despre un teren de circa 18.000 de metri pătrați în care trebuie să acomodeze 2.500-3.500 de angajați. “E un sit foarte sensibil, dar am ținut cont de toate procedurile legate de procentajul de spațiu verde, de locuri de parcare, și am ținut cont, la stabilirea regimului de înălțime, de relația cu Grădina Botanică – am ales o soluție care cred că ese bună pentru oraș, regimul de înalțime este între P+4 și P+7”,a spus arhitectul.

Complexul de clădiri va găzdui atât spații de birouri și săli de conferințe cât și zonă de cafenele și restaurante la parter, șeful Elcen spunând că dorește “să atragă și creierele tinere” în condițiile în care Politehnica București este foarte aproape.

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, prezent la eveniment, a sfătuit promotorii proiectului să depună cât mai rapid documentația pentru obținerea certificatului de urbanism opinând că această construcție ar putea fi făcută “’în patru ani sau chiar mai devreme”.