Proiect care permite acces mai rapid la reţeaua de gaze. Sancţiuni de până la 5% din cifra de afaceri pentru operatorii care nu se supun

Economica.net
01 01. 2018
gaze_765849309857483920_86306200

„Operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem nu poate refuza racordarea la sistem şi este obligat să finanţeze toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării”, potrivit proiectului de lege depus la Senat.

Social-democraţii au propus în proiectul de lege şi abrogarea alineatelor 2-4 ale articolului 151 care stipulează posibilitatea solicitantului de a participa în cotă-parte la finanţarea obiectivelor/conductelor şi modalitatea de recuperare a investiţiei.

Potrivit sursei citate, „operatorul are obligaţia de a realiza un studiu tehnico-economic, întocmit conform procedurii aprobate de către ANRE, în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării”.

În cazul nerespectării acestor prevederi operatorul va fi amendat cu 8.000-200.000 de lei, iar dacă va refuza în continuare racordarea la sistem, va fi amendat cu 1-5% din cifra de afaceri. Operatorul care refuză racordarea la sistem după ce a fost amendat cu 8.000-200.000 de lei şi, ulterior, cu 1-5% din cifra de afaceri, îşi pierde dreptul de participare pentru obţinerea unor noi licenţe.

„În privinţa accesului la sistemul de distribuţie a gazelor naturale au fost înregistrate la ANRE un număr mare de reclamaţii formulare de persoane fizice şi juridice, reprezentând 25% din numărul total de reclamaţii. Această situaţie ne arată nemulţumirea consumatorilor de gaze naturale faţă de modul în care operatorii au permis accesul acestora la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. (…) Foarte multe persoane fizice, juridice şi primării se plând de greutăţile pe care le întâmpină atunci când doresc să se racordeze la reteaua de gaze naturale”, se arată în expunerea de motive semnată de senatorii PSD Şerban Valeca şi Gheorghe Marin.

Iniţiatorii spun că „nu este posibil ca primăriile şi persoanele juridice să aştepte ani întregi pentru a se racorda la reţeaua de gaze naturale”, afirmând că proiectul depus „vine să determine operatorii să permită accesul mai rapid al solicitantilor la reţeaua de gaze naturale”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.123/2013 a energiei electrice şi a gazelor naturale a fost depus la Senat şi este semnată de mai nulţi parlamentari PSD.

Camera Deputaţilor este for decizional.