Proiect de lege cu dedicaţie: metoda prin care se alege conducerea Consiliului Concurenţei se schimbă
După scandalul cu preţul ouălor de la sfârşitul lunii septembrie, când Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a supărat partidul de guvernământ pentru că „scăpase de sub control” preţurile alimentare, un grup de 60 de deputaţi PSD au iniţiat un proiect de modificare a legii 21, în baza căreia funcţionează Consiliul Concurenţei.
Pe 12 decembrie 2017 Senatul returnează respectivul proiect avizat favorabil către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pentru a intra în dezbaterea Camerei. Pe 20 decembrie 2017, respectivul proiect de modificare a unei legi organice primeşte adresă de înregistrare de la Consiliul Economic şi Social, care urmează să îşi spună punctul de vedere asupra acestei iniţiative legislative.
Fostul premier Mihai Tudose, întrebat de ECONOMICA.NET, a răspuns „Sigur NU” la întrebarea referitoare la preluarea funcţiei deţinută de Bogdan Chiriţoiu. Salariul lui Chiriţoiu este conform declaraţiei de avere de circa 12.600 de lei pe lună, dar posibilităţile de bonificare salarială pe care le introduce proiectul de lege ar putea duce la o creştere substanţială a veniturilor preşedintelui acestei instituţii. Modificările propuse de proiectul de lege PSD se referă aproape exclusiv la modificare metodelor de alegere şi numire a viitorilor şefi ai Consiliului şi bineînţeles de revocare din funcţie a acestora. Dacă proiectul trece în actuala formă, revocarea din funcţie a preşedintelui poate fi cerută de Senat, deoarece Colegiul Consultativ actual, care asigura independenţa politică a instituţiei, dispare.
În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că, în forma actuală, „există prevederi care afectează grav funcţionarea instituţiei, în special prin modul în care se asigură numirile membrilor în cadrul Consiliului Concurenţei”. La ora actuală, în baza legii de funcţionare a Consiliului Concurenţei (CC), membrii sunt aleşi de către un Colegiu Consultativ independent format din persoane active din mediul universitar, de afaceri, fundaţii sau asociaţii care reprezintă tot mediul de afaceri şi foşti membri ai Consiliului Concurenţei.
În acest context, în expunerea de motive, iniţiativa legislativă arată că membrii conducerii consiliului Concurenţei sunt aleşi de o entitate fără personalitate juridică, fără contribuţia parlamentului sau preşedinţiei, mulţi dintre ei putând fi în conflict de interese, dat fiind funcţiile pe care le deţin. Ca exemple au fost date numele lui Steven van Groningen, fost preşedinte al Patronatului Bancar, al Ancăi Harasim, preşedinte AMCHAM, Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC) şi Radu Merică, preşedintele camerei de Comerţ Româno-Germane.
Principala modificare propusă de proiectul de lege se referă la modalităţile de propunere a preşedintelui, vicepreşedintelui şi a celor trei consilieri de concurenţă. Astfel, Colegiul Consultativ ar trebui să dispară, iar propunerile de numire a preşedintelui şi a doi consilieri să fie făcute de Camera Deputaţilor, iar a vicepreşedintelui şi a unui consilier de către Senat. Persoanele propuse să fie audiate de Comisiile de specialitate din Parlament şi apoi numite de preşedintele României. Mai exact, noul proiect de lege elimină din funcţie Colegiul Consultativ care asigura independenţa politică a Consiliului Concurenţei.
Alte modificări vizează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească membrii conducerii Consiliului. În prezent, pentru a fi numit membru al Consiliului Concurenței, o persoană trebuie să cetățean român, cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori aparținând Spațiului Economic European sau cetățean al Confederației Elvețiene. În proiect este introdusă condiţia de a fi cetăţean român, să aibă diplome de studii de lungă durată recunoscute în România, să aibă experienţă de minimum trei ani în domeniul concurenţei sau al ajutorului de stat şi 15 ani vechime în activităţi din domeniul juridic sau economic. În plus, preşedintele Consiliului Concurenţei va trebui să fi îndeplinit timp de 15 ani o funcţie de conducere cu largi responsabilităţi. Aici, actualul preşedinte Bogdan Chiriţoiu nu va mai îndeplini condiţiile decât pentru perioada de 9 ani.
O altă modificare este cea privind revocarea din funcţie a membrilor Consiliului Concurenței de către autoritatea care i-a numit în termen de 45 de zile de la constatare. Procedura de revocare se aprobă prin hotărâre a Senatului României. În prezent, Senatul nu trebuie să îşi exprime acordul pentru acest lucru.
Cealaltă modificare vizează cuantumul amenzilor aplicate pentru firmele cu cifra de afaceri totală de sub un milion de euro. În cazul în care cifra de afaceri totală a contravenienților se situează sub echivalentul în lei a un milion de euro, Consiliul Concurenței poate aplica amenda la cifra de afaceri realizată pe piața relevantă definită în cazul respectiv. Acum se aplică amenzi de până la 10% din cifra de afaceri pentru toate categoriile de întreprinzători. De asemenea, proiectul legislativ propune ca amenzile mai mici de 100 de euro în echivalent lei să nu se mai aplice.