Proiect de lege pentru schimbarea regulilor pe șosele. Cifrele îți dau fiori: Suntem țara accidentului la minut, comparabil cu efectele cancerului. Jumătate dintre amenzi nu sunt plătite
Inițiativa instituirii unei săptămâni a siguranței rutiere aparține Coaliției pentru Siguranță Rutieră, un demers inițiat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), care adună sub aceeași umbrelă peste 60 de companii, autorități și instituții.
AICI găsiți detalii despre Coaliție și membrii săi
„O temă precum siguranța rutieră este mai importantă decât alegerile. Este o temă pe care o consider crucială. Am avut 400.000 de accidente dintre care 28.000 mortale și 36.000 cu vătămări. Eu compar această realitate cu diagnosticul de cancer, în cazul căruia în fiecare 10 minute mor 10 oameni. Este nevoie de o săptămână a siguranței rutiere pentru a avea un punct fix, de la care să fixăm în conștiința publică importanța unor acțiuni concrete”, a declarat Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare din Senat.
Parlamentarul a amintit că, deși numărul accidentelor mortale a scăzut cu 25% în ultimii 10 ani, România stă încă foarte prost din acest punct de vedere în condițiile în care o țară precum Grecia, de exemplu, a reușit o diminuare cu 50% a acestor cazuri.
„Cunosc prevederile Strategiei naționale pentru siguranță rutieră 2022-2030 și mă bucur că de această dată nu ne-am furat singuri căciula. Este un document care arată foarte bine care este situația în acest moment, iar acest document identifică principalele cauze care determină numărul ridicat de accidente: ruglementările laxe, nivelul scăzut de calitate a infrastructurii rutiere, parcul auto îmbătrânit (sunt 9,2 milioane de autovehicule cu o vechime medie de 16 ani, iar unul din 15 vehicule reprezintă un pericol iminent), creșterea densității traficului în anumite zone, nevoia unei îmbunătățiri a asistenței medicale. Adaug și deficitul de educație rutieră. Indisciplina pietonală a fost principala cauză a accidentelor rutiere cu victime. Am aflat că au avut loc 2.638 de accidente în ultimii cinci ani din cauza imprudenței copiilor la traversarea străzii, 2.511 soldate cu răniri grave și 127 cu morți. De aceea consider că educația rutieră trebuie inclusă în tematica școlară, la toate nivelurile”, a mai arătat Pauliuc.
De altfel, faptul că cea mai mare parte a victimelor din accidente rutiere sunt pietoni reprezintă unul dintre principalele motive pentru care Coaliția pentru Siguranță Rutieră a propus insitituirea unei săptămâni a siguranței rutiere, în care să se desfășoare, printre altele, campanii de informare care să aibă ca principală țintă copiii și studenții. Conform proiectului de lege conceput deja, Săptămâna Siguranței Rutiere ar urma să fie între 15 și 21 mai a fiecărui an.
„E un proiect de țară cu unic scop scăderea numărului de accidente rutiere în țara accidentului la minut. La fiecare 80 de secunde are un loc un eveniment pe șoselele din România. Pierdem în fiecare an la fel de mulți români ca la cutremurul din 1977. Avem o responsabilitate să schimbăm lucrurile. Individual dar și reuniți. Sper ca transformarea proiectului Coaliției în proiect de lege să ne ajute în acest demers . Numai împreună putem schimba aceste realități”, a declarat și Alexandru Ciuncan, președintele comitetului de conducere al Coaliției pentru siguranță rutieră și director al UNSAR.
Cifrele care ne dau fiori: Mii de morți și răniți, cheltuieli incredibile suportate de stat din banii contribuabililor. Principala cauză a accidentelor nu e nici starea drumurilor , nici vechimea parcului auto. Aproape jumătate din amenzi nu se plătesc
În cadrul discuțiilor din Comisia de apărare și siguranță națională a Senatului, Radu Dinescu, secretar general al UNTRR și vicepreședinte al Coaliției a invenit cu mai multe cifre care arată situația gravă în care este România din perspectiva accidentelor rutiere.
„Această coaliție este deschisă tuturor celor care doresc să se implice. Cifrele sunt relevante. Anual sunt 28.000 de răniți, adică aproape o treime din paturile din spitale. Costurile cu accidentele ajung la 1,5% din Produsului Intern Brut. Procentul poate părea mic, dar vorbim de 4,5-5 miliarde de euro. Avem 10 milioane de vehicule înmatriculate din care circa 8 milioane active, de 5 ori mai mult decât în 1989, în timp ce infrastructura nu s-a extins cu mai mult de 12%. Vehicule peste 3,5 tone sunt 175.000 și circa 25.000 de transport persoane. Trebuie să subliniem un lucru, 85% din accidente sunt provocate de factorul uman. Doar 5% se produc din cauza infrastructurii precare, 5% din cazua condițiilor meteo și 5% din cauza stării tehnice proaste a vehiculului. Așadar, de departe, dacă vrem să facem ceva trebuie să îmbunătățim factorul uman, prin educație și nu numai. Și legile țin de factorul uman. Ele trebuie testate de la început. De multe ori legile nu se aplică, iar când apare o tragedie dăm vina pe lege… Sunt suprins că nu avem curaj să ne asumăm strategia zero decedați în accidente rutiere. În Suedia există această țintă. Noi ne propunem să avem 1.400. Sună cinic că nu suntem în stare să ne asumăm ținta 0. Ar trebui să ne propunem și pentru acaesta avem nevoie de proiecte pe termen scurt și lung. Foarte important este că nivelul de siguranță este proporțional cu sancțiunile. În țări ca Suedia sau Elveția, unde sancțiunile sunt mari și se și aplică, nivelul siguranței rutiere este ridicat”,a arătat Dinescu.
În privința amenzilor, pe lângă procentul ridicat de situații în care nu sunt aplicate, mai apare o problemă. A expus-o Costin Tătuc, vicepreședinte al Coaliției și fost șef adjunct al Poliției Rutiere.
„Sunt mai multe impedimente în aplicarea sancțiunilor. Imperfecțiunile legii sunt importante. Problema nu este atât neaplicare amenzilor cât procentul mare de neplată. Ani de zile am tot discutat despre HG 2/2000, despre această situație unică în care plătim doar 20 de lei pentru a contesta amenda, deși în alte țări se plătește o taxă echivalentă cu sancțiunea și aceasta este returnată doar dacă justiția decide astfel. La un număr mic de polițiști nu ai șanse să stăpânești fenomenul. În al doilea rând, penru că nu ne place big brother, am evitat să instalăm camere de luat vederi. Aceste camere și-au arătat clar eficiența în alte țări, inclusiv în cadrul european privind schimbul de informații”, a spus Tătuc.
Potrivit estimărilor, cel mult 60% din amenzile aplicate de poliția rutieră sunt și plătite, ceea ce înseamnă că aproape jumătate sunt sancțiuni inutile. Când vine vorba despre amenzile primite de străini pe teritoriul României, procentul de plată merge chiar spre zero, Radu Dinescu amintind că România este văzută ca „sat fără câini” din acest punct de vedere.
Citește și: Măcel pe șoselele din România. Avem de două ori mai multe accidente decât în Ungaria sau Cehia
Carta Albă a Siguranței Rutiere propune măsuri concrete penru reducerea accidentelor: Schimbări legislative majore și nu numai
Principalul document emis până acum de Coaliția pentru siguranță rutieră este Carta Albă a Siguranței Rutiere. Acest document vine inclusiv cu propuneri concrete în ceea ce privește schimbarea legislației și a modului în care aceasta este aplicată.
Carta propune introducerea unui sistem automat de camere video, pe un model demonstrat ca funcțional în țări în care numărul de accidente este astăzi mult mai mic decât la noi. Aceste camere de supraveghere a traficului ar urma să funcționeze inclusiv în orașe, concomitent cu reintroducerea mașinilor de Poliție neinscripționate, astfel încât autoritățile să poată aplica sancțiuni mai raid și mai eficient.
În același timp, Coaliția pentru Siguranță Rutieră își propune să finalize un proiect așteptat de mai mulți ani și anume legarea bazei de date a Poliției de AIDA, baza gestionată de BAAR care conține informații complexe privind mașinile asigurate RCA, daunele provocate de acestea și chiar rezervele constituite de firmele de asigurare pentru aceste daune. Acest demers va facilita monitorizarea actorilor rutieri asigurați, consolidând informații extrem de valoroase referitoare la cauzele accidentelor rutiere și ale comportamentului participanților la trafic. În același timp, Carta vine cu propuneri în ceea ce privește reanalizarea modului în care este obținut permisul de conducere, înăsprirea pedepeselor pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor ori susținerea unei demers legislativ privind constituirea unor zone speciale de siguranță rutieră, prin definirea, delimitarea și reglementarea zonelor din proximitatea unităților din învățământ.
Iată alte propuneri importante din documentul citat:
- Inițierea unui proiect de verificare și de refacere a marcajelor rutiere;
- Modificarea sistemului sancționator pentru abaterile rutiere repetate;
- Campanii de informare publică asupra:
- Numărului mare de decese înregistrate în accidente rutiere în colaborare cu instituțiile și autoritățile publice de resort;
- Reamintire a importanței atenției la volan;
- Conștientizare specifice siguranței rutiere vehiculelor pe două roți;
- Necesitatea și importanța utilizării corecte a echipamentului de siguranță (centura de siguranță și sisteme de prindere în siguranță a copiilor);
- Analiză accidentologică si Cercetare națională cu privire la atitudinea populației în raport cu accidentele.
AICI, mai multe detalii despre conținutul cartei albe