Proiect de OUG: Primăriile vor lua bani pentru proiectele europene din veniturile din privatizare
Prin derogare de la legea privind finanţele publice locale, unităţile administrative locale pot solicita, de la Ministerul Finanţelor contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, în limita sumei de 500 de milioane de lei, pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile din perioada de programare 2007-2013 și perioada 2014- 2020, arată proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Guvernul consideră că autoritățile administrației publice locale, ca urmare a unor corecții aplicate proiectelor aflate în implementare, sunt pe de o parte în imposibilitatea achitării acestora, iar pe de altă parte în imposibilitatea asigurării finanțării implementării în continuare a proiectelor.
La începutul acestei săptămâni, primarii reuniţi la o şedinţă cu mai mulţi membri ai Guvernulu au cerut o Ordonanţă de Urgenţă prin care să primească bani de la Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor europene. Vicepremierul Sevil Shhaideh a recunoscut că nu mai sunt bani, pentru că plafonul de împrumut de la nivel naţional a fost epuizat şi că ministrul de Finanţe promitea că va găsi soluţii.
Soluţia este acest proiect de ordonanţă. Tehnic, dobânda ar urma să fie ROBOR la 3 luni, plus o marjă de 3 puncte procentuale şi va rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Perioada de rambursare va fi de până la 20 ani.
În cazul nerespectării scadenţelor stabilite legal, Ministerul Finanţelor sistează alimentarea, atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii, arată proiectul.
Nefinalizarea proiectelor poate conduce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor în perioada de eligibilitate a programului.
Anul trecut, au fost acordate 400 de milioane de lei credite direct din Trezorerie pentru confinanţarea proiectelor europene, tot prin ordonanţă de urgenţă.
Textul integral al proiectului poate fi văzut aici