Planificarea investiției se află încă în stadiu incipient, concentrându-se pe construirea unei înțelegeri comune între operatori pentru a dezvolta în continuare conceptul, arată sursa citată. Obiectivul principal este aprovizionarea cu hidrogen a pieței germane cu cerere mare, în condițiile în care Germania a stabilit deja obiective de consum ambițioase.
Discuțiile actuale se axează pe valorificarea infrastructurii de gaz existente, acolo unde este posibil, și pe identificarea noii infrastructuri necesare pentru a duce la bun sfârșit acest proiect.
România se confruntă cu cea mai importantă provocare în acest proiect, deoarece rețeaua sa necesită modernizări substanțiale pentru a îndeplini standardele necesare pentru transportul de hidrogen, mai arată grecii.
În Grecia, rețeaua existentă poate fi utilizată, cel puțin inițial; cu toate acestea, DESFA avansează cu planuri de dezvoltare a unei conducte paralele pe lângă sistemul principal, special pentru transportul de hidrogen.
Acest proiect este în prezent exclus din planul de dezvoltare pe zece ani al DESFA, fiind considerat inutil în condițiile actuale ale pieței. Cu toate acestea, planul de dezvoltare pe zece ani al operatorului include o conductă Amyntaio-Komnina, o inițiativă de transport al hidrogenului în nordul țării, care ar putea fi integrată în rețeaua mai mare în viitor.
În România, potrivit oamenilor din sector cu care am vorbit, este nevoie mai întâi de o strategie pentru ca acest proiect să poată fi pus în practică, și de legislație primară și secundară. Cel mai probabil, va fi nevoie de fonduri europene pentru acest proiect.