Proiect: decont de până la 500 de lei lunar pentru grupurile care folosesc în comun autoturismul
„Se aprobă programul ‘Stimularea mobilităţii şi decongestionarea traficului din Municipiul Bucureşti’, care are ca scop creşterea mobilităţii prin stimularea transportului public şi utilizarea în comun a autoturismelor/autovehiculelor, în contextul descongestionării traficului existent şi a îmbunătăţirii calităţii aerului în Municipiul Bucureşti”, prevede proiectul.
Acesta va avea mai multe direcţii de acţiune. Prima propunere vizează stimularea prin decontarea combustibilului în valoare de până la 500 de lei lunar în vederea încurajării unor asocieri voluntare prin care un grup de utilizatori din regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov folosesc în comun autoturismul proprietate personală în vederea efectuării deplasărilor regulate a persoanelor care au aceeaşi direcţie de deplasare, cu destinaţia Municipiul Bucureşti.
A doua măsură vizează stimularea prin decontarea combustibilului în valoare de până la 500 de lei lunar în vederea încurajării unor asocieri voluntare prin care părinţii elevilor unităţilor de învăţământ primare şi secundare de pe teritoriul Municipiului Bucureşti, care au domiciliul în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, pot folosi în comun autoturismul proprietate personală în vederea transportului copiilor, la instituţiile de învăţământ primare şi secundare de pe teritoriul Municipiului Bucureşti, care vor fi selectate în cadrul unui proiect pilot.
A treia măsură se referă la înfiinţarea unui sistem municipal de car-sharing, dotat cu autoturisme ecologice-electrice sau hibrid, care să poată fi folosit de către cetăţeni pentru deplasare în Municipiul Bucureşti.
De asemenea, alte două direcţii de acţiune urmăresc: înfiinţarea unui serviciu municipal de transport dotat cu microbuze şcolare care să faciliteze transportul elevilor din ciclul primar şi secundar pe teritoriul Municipiului Bucureşti şi înfiinţarea unui sistem municipal de bike-sharing dotat cu biciclete electrice, care să poată fi folosit de cetăţeni pentru deplasarea în oraş.
Pentru punerea în aplicare a măsurilor care vizează înfiinţarea unui serviciu municipal de transport dotat cu microbuze şcolare şi încurajarea unor asocieri voluntare prin care părinţii să folosească în comun autoturismul în vederea transportului copiilor la şcoală, inspectoratele şcolare implicate vor fi informate despre posibilitatea aplicării acestui program şi se va solicita sprijinul şi aprobarea pentru ca în cadrul unităţilor de învăţământ care vor să participe la acest program să se poată desfăşura activităţi de informare a părinţilor, cadrelor didactice şi copiilor, privind posibilitatea aplicării acestui program.
De asemenea, pentru implementarea programului „Stimularea mobilităţii şi decongestionarea traficului din Municipiul Bucureşti” se vor efectua studii de oportunitate pentru stabilirea condiţiilor de desfăşurare a serviciilor din program.
În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că în Planul Integrat de Calitate a Aerului a fost prevăzută măsura de limitare a circulaţiei autovehiculelor poluante cu impact negativ asupra mediului.
De asemenea, conform raportului de specialitate, la sfârşitul anului 2017, în România erau 5.998.194 autoturisme înmatriculate în circulaţie, din care la nivelul Municipiului Bucureşti numărul era de 1.058.317, iar la nivelul judeţului Ilfov 132.841.
„Având în vedere Planul de mobilitate urbană durabilă în regiunea Bucureşti-Ilfov care prevede realizarea de parcări de tip park&ride şi piste de biciclete, investiţii majore care se derulează într-un orizont de timp mai larg, Municipalitatea poate concepe măsuri prin care se vor diminua intrările în Capitală a autoturismelor individuale care transportă o singură persoană. Pentru a reduce traficul din Bucureşti cu până la 25%, serviciile de car-sharing, car-pooling şi bike-sharing pot atinge acest obiectiv prin programe de mobilitate urbană. Pentru a realiza acest target, singura şi cea mai importantă condiţie este ca autorităţile locale să includă acest tip de servici şi strategii integrate de mobilitate urbană, exact pe modelul european implementat”, prevede raportul de specialitate.