Proiect: Directorii şi administratorii de companii ce favorizează alte firme sau folosesc cu rea-credinţă banii societăţii, scăpaţi de închisoare

Un proiect de lege iniţiat de 34 de deputaţi PSD şi depus la Senat, ce propune modificări ale Legii contabilităţii, Legii societăţilor comerciale şi Legii cooperaţiei, elimină pedeapsa cu închisoarea pentru directorii şi administratorii de companii ce favorizează alte firme, folosesc cu rea-credinţă banii societăţilor pe care le conduc sau se împrumută de la acestea peste limita de 5.000 euro permisă de lege şi permite distribuirea de dividende trimestrial şi nu doar după aprobarea situaţiilor financiare anuale, ca în prezent, scrie News.ro 
Economica.net - vin, 07 apr. 2017, 10:42
Proiect: Directorii şi administratorii de companii ce favorizează alte firme sau folosesc cu rea-credinţă banii societăţii, scăpaţi de închisoare

Proiectul, consultat de News.ro, prevede modificarea şi completarea Legii nr.82/1991 (Legea contabilităţii), a Legii nr.31/1990 (a societăţilor comerciale ) şi a Legii nr.1/2005 (privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei).

Astfel, proiectul de lege prevede că, în Legea nr.31/1990 a societăţilor comerciale,” Art. 272 alineat (1) litera b) şi litera c) se abrogă”.

În Legea nr.31/1990, republicată cu ultimele modificări, Aricolul 272 prevede, la alineatul (1), că:

„Se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societăţii, care:

a) dobândeşte, în contul societăţii, acţiuni ale altor societăţi la un preţ pe care îl ştie vădit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societăţii, acţiuni pe care aceasta le deţine, la preţuri despre care are cunoştinţă că sunt vădit inferioare valorii lor efective, în scopul obţinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos în paguba societăţii;

b) foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;

c) se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societăţi să îi acorde vreo garanţie pentru datorii proprii”.

Articolul 144^4 permite împrumuturi cu o valoare maximă de 5.000 euro, echivalent în lei.

Potrivit consultanţilor fiscali consultaţi de News.ro, eliminarea celor două prevederi din Legea societăţilor comerciale i-ar favoriza în primul rând pe directorii şi administratorii de companii de stat, care scapă de răspundere în cazul în care faptele incriminate nu mai sunt considerate infracţiuni.

De altfel, până acum, de faptele prevăzute la articolul 272 au fost acuzaţi în principal directori de companii de stat.

Iniţiatorii proiectului propun şi atenuarea unei prevederi din Legea 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.

Proiectul prevede că: ” Art. 113 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, fapta administratorului, a preşedintelui societăţii cooperative sau a directorului executiv care:a) se împrumută prin acti sub semnătură privată, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea cooperativă pe care o administrează; b) încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din beneficii fictive”.

În forma actuală a legii, Articolul 113 prevede:

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta administratorului, a preşedintelui societăţii cooperative sau a directorului executiv care: a) foloseşte cu rea-credinţă bunurile sau creditul de care se bucură societatea cooperativă, într-un scop contrar intereselor acesteia ori în folosul propriu sau pentru a favoriza o altă societate cooperativă ori societate în care are interese direct ori indirect; b) se împrumută sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea cooperativă pe care o administrează; c) încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din beneficii fictive ori care nu puteau fi distribuite, în lipsa unei situaţii financiare anuale ori contrar celor rezultate din aceasta”.

Dacă prevederea propusă ar intra în vigoare, şefii de societăţi cooperative scapă de răspundere penală dacă folosesc cu rea-credinţă creditul luat de societate sau favorizează alte societăţi şi dacă plătesc sau încasează dividende din beneficii fictive.

În ceea ce priveşte Legea 82/1991, a contabilităţii, deputaţii PSD propun modificarea mai multor articole, în primul rând a articolului 19, alineat 3.

„Repartizarea profitului se înregisrează în contabilitate pe destinaţii, trimestrial si după aprobarea situaţiilor financiare anuale astfel: a) În cursul exerciţiului financiar, opţional, până la 1/2 din profitul contabil net realizat în cursul trimestrului respectiv pe baza balanţei contabile. b) După aprobarea situaţiilor financiare anuale cu regularizarea sumelor repartizate în cursul exercitiului financiar, dividendele repartizate şi plătite în plus în cursul exerciţiului financiar vor fi returnate în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale”, prevede proiectul.

În forma actuală, Legea prevede la Art. 19, alineat 3, că „Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale”.

Proiectul mai propune ca dividendele să se distribuie asocialţilor „proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, opţional, trimestrial, pe baza balanţei contabile şi anual, dupa regularizarea efectuată prin situatiile financiare anuale, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel”.

„Acestea se pot plăti în mod optional trimestrial, în termenii stabiliţi de adunarea general a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile special, regularizarea direferenţelor rezultate din distribuirea dividentelor în timpul anului fiscal urmând să se facă prin situaţiile financiare anuale. Plata diferenţelor rezultate din regularizare trebuie să se facă până cel mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anualea aferente exerciţiului financiar încheiat”, prevede proiectul.

Măsura ar permite Guvernului să primească dividende de la companiile de stat mai repede, în cursul exerciţiului financiar curent, mărind încasările bugetare.

Pe legislaţia actuală, Guvernul încasează în 2017 doar dividendele aferente profitului din 2016, însă dacă propunerea deputaţilor PSD intră în vigoare, la buget ar putea intra, trimestrial, şi dividende din profitul din anul curent, spun consultanţii fiscali.

În plus, acţionarilor firmelor private care încasează dividende trimestriale vor plăti impozit pe dividende în cursul anului, mărind de asemenea încasările bugetului, efect subliniat de către iniţiatori.

„Această măsură va duce la încasări din impozitul pe dividende în cursul anului fiscal şi va da posibilitatea întreprinzătorului de a beneficia de rezultatul muncii prestate pe parcursul anului fiscal”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Iniţiatorii nu aduc argumente, în schimb, în nota de fundamentare pentru celelalte modificări propuse care nu au legătură cu dividendele.

Impozitul pe dividende este în România de 5%, fiind redus de la 16% începând din 1 ianuarie 2016.

Proiectul legislativ depus la Senat este semnat de deputaţii PSD Romaşcanu Lucian, Sbîrnea Liliana, Axinte Vasile, Babuş Radu, Bran Ioana, Budăi Marius-Constantin, Căciulă Aurel, Călin Ion, Ciolacu Ion-Marcel, Cobuz Maricela, Dobrică Ionela Viorela, Furtună Mirela, Găină Mihăiţă, Lazăr Sorin, Lupaşcu Costel, Muşoiu Ştefan, Neaţă Eugen, Niţă Nicu, Oteşanu Daniela, Păle Dănuţ , Petrea Gabriel, Petric Octavian, Pop Andrei, Presură Alexandra, Radu Anişoara, Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin, Simion Lucian-Eduard, Simonis Alfred – Robert, Stancu Florinel, Suciu Vasile-Daniel, Ştefan Corneliu, Tănăsescu Alina-Elena, Vişan George-Gabriel şi Zamfira Constantin-Cătălin.

Te-ar mai putea interesa și
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din luna septembrie a acestui an. ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...