Proiect european pentru reabilitarea spitalelor, dotare şi plata personalului

Economica.net
11 06. 2012
medici_68987900

Proiectul ‘Aplicarea procesului de descentralizare în sistemul de sănătate’ s-a desfăşurat în perioada 17 iunie 2010 – 17 iunie 2012 şi a avut ca obiectiv instruirea personalului de conducere din spitale şi alte instituţii medicale, a personalului cu atribuţii în sănătate din cadrul autorităţilor publice locale şi a structurilor locale deconcentrate (fostele DSP) privind procesul de descentralizare în sistemul sanitar.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Răzvan Teoharie Vulcănescu a reliefat luni, cu prilejul încheierii proiectului, că acesta a avut în vedere plasarea pacientului – şi a cetăţeanului în general – în centrul sistemului de sănătate, împreună cu responsabilitatea decidenţilor în faţa sa. El a adăugat că acest lucru presupune o schimbare majoră a mecanismelor decizionale şi de responsabilitate, astfel încât decizia să poată fi luată cât mai aproape de locul unde sunt furnizate şi utilizate serviciile de sănătate.

Răzvan Vulcănescu a arătat că Ministerul Sănătăţii trebuie să se concentreze pe funcţiile strategice, iar funcţionarea unităţilor sanitare, numirea managerilor şi decizia existenţei spitalelor să aparţină autorităţilor locale. În acest mod se asigură o mai bună adaptare la nevoile de sănătate ale populaţiei concomitent cu responsabilizarea directă a celor ce iau deciziile în faţa comunităţii.

În ceea ce priveşte alocarea resurselor, se constată că pentru marea majoritate a spitalelor, Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate continuă să reprezinte o sursă unică sau preponderentă de finanţare, deşi încă din anul 2002 s-a creat baza legală prin care autorităţile publice locale puteau contribui la susţinerea unor cheltuieli administrative. Acest aspect afectează calitatea serviciilor medicale furnizate pacienţilor şi condiţiile în care se desfăşoară activitatea medicală.

Având în vederea reglementările la nivel european şi obligaţiile asumate la nivel naţional privind procesul de descentralizare, Ministerul Sănătăţii este instituţia abilitată să continue şi să ducă la îndeplinire strategia Guvernului privind descentralizarea sistemului sanitar în vederea realizării unui sistem de sănătate modern şi performant, adaptat nevoilor populaţiei şi compatibil cu cel din statele membre ale Uniunii Europene.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European şi au fost pregătite aproximativ 3.000 de persoane.

Ministerul Sănătăţii a transferat 370 de spitale publice din subordinea sa în subordinea autorităţilor publice locale.

Proiectul contribuie la implementarea strategiei Ministerului Sănătăţii de descentralizare fiscală şi administrativă a sistemului sanitar şi de îmbunătăţire a calităţii şi eficienţei furnizării de servicii, prin crearea cadrului legislativ secundar şi prin instruirea personalului implicat în procesul de descentralizare.