Proiect împotriva violenţei în familie: împăcarea între părţi nu va mai înlătura răspunderea penală

Un grup de aproape 60 de parlamentari PNL, PSD, ALDE şi USR au depus un proiect de lege pentru înăsprirea legislaţiei privind violenţa în familie, eliminând din Codul penal posibilitatea ca împăcarea între părţi să înlăture răspunderea penală, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 11 sept. 2017, 07:39
Proiect împotriva violenţei în familie: împăcarea între părţi nu va mai înlătura răspunderea penală

Potrivit actualelor prevederi ale Codului penal, „împăcarea înlătură răspunderea penală” în cazul violenţei asupra unui membru al familiei, scrie News.ro.

Iniţiatorii susţin că această posibilitate este folosită în detrimentul victimelor. „De multe ori, victimele violenţei domestice renunţă să se ducă până la capăt demersurile juridice prin care s-ar putea proteja de violenţă. Motivele pentru acceptarea unor astfel de stări de lucruri sunt multiple, dar ele întreţin un mediu defavorabil victimelor şi care pot predispune la recidivă şi chiar la violenţă în formă continuată din partea agresorului, cu consecinţe grave şi faţă de eventualii minori din familie, care fie sunt, la rândul lor, victime ale violenţei în familie, fie sunt martori traumatizaţi”, potrivit expunerii de motive.

Parlamentarii subliniază că statul are „obligaţia pozitivă” de a-şi apăra cetăţenii şi de aceea este nevoie de această modificare legislativă. Ei afirmă că înlăturarea răspunderii prin împăcare reprezintă „o portiţă” în lege prin care autorii actelor de violenţă sunt complet exoneraţi.

„Dacă legea nu este fermă în a-i descuraja ori pedepsi, de la caz la caz, pe agresori, ea riscă să nu mai fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele. Posibilitatea prevăzută acum de Codul penal ca agresorul să se împace cu victima menţine riscuri majore pentru aceasta din urmă de a fi în continuare abuzată şi agresată, dar expune şi alte persoane riscurilor de a cădea victime unui agresor care ştie că are la îndemnână portiţa împăcării”, se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit iniţiatorilor, anual sunt 500.000 de victime ale violenţei domestice, din care peste 90% sunt femei. Dintre acestea, doar 15.000 fac plângeri, iar un număr şi mai mic ajunge în instanţă. Anual, se emit mai puţin de 1.000 de ordine de restricţie.

Proiectul a fost iniţiat de liberalii Adriana Săftoiu, Tudoriţa Lungu şi Gabriel Andronache, fiind semnat de alţi 56 de parlamentari PNL, PSD, ALDE, USR şi ai minorităţilor naţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...