Proiect inedit de case plutitoare, cu spații de joacă, copaci și sere

Studioul danez de arhitectură maritimă MAST a dezvoltat un sistem de construire a clădirilor plutitoare, care își propune să fie mai flexibil și mai durabil decât metodele tradiționale.
Ion Dobreanu - Dum, 16 oct. 2022, 12:31
Proiect inedit de case plutitoare, cu spații de joacă, copaci și sere

Intitulat Land on Water (nr. pământ pe apă) sistemul constă din alăturarea de containere modulare care pot fi umplute cu diferite elemente pentru plutire, similar modului în care coșurile gabion sunt utilizate în industria construcțiilor.

Fabricate din plastic reciclat întărit, aceste module-pachet ar putea fi transportate cu ușurință în întreaga lume și asamblate în diferite configurații pentru a se potrivi unei game largi de tipuri de clădiri.

„Am dezvoltat un sistem complet nou pentru a construi aproape orice pe apă”, spune arhitectul Marshall Blecher, care a fondat MAST împreună cu designerul maritim Magnus Maarbjerg. „Credem că un sistem ca al nostru ar putea, în viitor, să ofere o modalitate de dezvoltare organică a comunităților mari pe apă”, a spus el pentru publicația Dezeen.

Proiectul celor de la MAST oferă o serie de beneficii față de sistemele tipice care există pe piață, și care includ pontoane din plastic, pontoane din oțel sau fundații din beton umplute cu polistiren. „În prezent, există o mulțime de restricții la ceea ce se poate construi pe apă”, a spus Blecher. „Fiecare dintre soluțiile existente are diverse probleme”.

Spre exemplu, flotoarele din oțel și beton sunt greu de transportat și sunt adesea acoperite cu vopsea toxică, în timp ce flotoarele din plastic pot fi folosite doar pentru structuri mai mici, a explicat Blecher.

Designul constă în construirea unor cutii realizate din plastic reciclat care pot fi umplute cu material de plutire de proveniență locală. Sistemul MAST este proiectat pentru a fi umplut cu material de plutire din surse locale. Sugestiile arhitecțiilor includ geamanduri și flotoare reciclate din industria pescuitului sau sticle și recipiente de plastic vechi.

Land on Water este conceput și pentru a promova biodiversitatea. Nișele create între flotoare sunt menite să încurajeze creșterea moluștelor și algelor marine și să ofere habitate pentru pești și crustacee. „În timp ce oțelul și betonul sunt tratate pentru a preveni acest tip de creștere, aceste cutii pot acționa ca niște colibe bio sub apă”, a mai spus Blecher.

Prototipul celor de la MAST va fi prezentat anul viitor la Congresul Mondial al Arhitecților.

Te-ar mai putea interesa și
Finlanda va păstra închisă frontiera cu Rusia și permite grănicerilor să respingă intrarea în țară a unor azilanți
Finlanda va păstra închisă frontiera cu Rusia și permite grănicerilor să respingă intrarea în țară a unor azilanți
Finlanda a anunţat joi că intenţionează să menţină închisă frontiera sa cu Rusia şi să prelungească o lege controversată ce autorizează în unele condiţii poliţiştii de frontieră......
Noi reguli pentru stabilirea pensiei românilor cu stagii de cotizare în alte țări
Noi reguli pentru stabilirea pensiei românilor cu stagii de cotizare în alte țări
Românii care au reședința permanentă în alte state vor depune cererea de acordare a prestațiilor de pensie la instituția ...
Tanczos Barna: deficitul pentru 2024 va fi de 8,6%. Potrivit ministrului Finanțelor, România va avea un Elon Musk al ei, în persoana lui Ilie Bolojan, angajat preponderent la stat
Tanczos Barna: deficitul pentru 2024 va fi de 8,6%. Potrivit ministrului Finanțelor, România va avea un Elon Musk al ei, ...
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a anunţat joi seară că în următoarele zile vor exista cifrele finale pentru anul ...
Încă-președintele Joe Biden impune restricții asupra exporturilor de cipuri AI americane
Încă-președintele Joe Biden impune restricții asupra exporturilor de cipuri AI americane
Nvidia a criticat joi un plan al administrației Joe Biden de a impune noi restricții asupra exporturilor de cipuri AI.