Proiect MFP: 1.311 companii vor utiliza de la 1 ianuarie 2016 numai case de marcat cu jurnal electronic

Economica.net
03 12. 2014
minsterul_de_finante_24983000_27117800_40711000_93944600

Operatorii economici care au calitatea de contribuabili mijlocii – în număr de 15.387 – vor avea această obligaţie începând cu data de 1 aprilie 2016, iar contribuabilii mici – de la 1 august 2016.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede, de asemenea, autorizarea de către Comisie numai a aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic începând cu data de 1 iulie 2015 şi interzicerea comercializării aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal pe suport de hârtie începând cu data de 1 octombrie 2015.

Potrivit MFP, această înlocuire etapizată va permite atât importatorilor cât şi distribuitorilor să-şi lichideze stocurile de modele vechi şi să obţină avizul tehnic favorabil şi autorizaţia de distribuţie pentru noile modele cât şi utilizatorilor să-şi achiziţioneze în timp noile aparate, fără pierderi financiare şi fără perturbarea activităţii comerciale.

Introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic şi conectarea cu ANAF are scopul să asigure condiţii pentru concurenţă loială între contribuabili, să îmbunătăţească activitatea de control şi să asigure pârghiile necesare reducerii evaziunii fiscale în domeniile comerţului cu amănuntul şi serviciilor. O astfel de măsură a fost luată de marea majoritate a statelor europene, inclusiv de Croaţia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Slovacia.

Prin acest proiect va fi creat cadrul legal pentru întocmirea unui Registru naţional de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţe sau în sectoarele municipiului Bucureşti, precum şi a implementării ulterioare a procedurii de supraveghere şi monitorizare a funcţionării aparatelor de marcat electronice fiscale, că o măsură de combatere a evaziunii fiscale. Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la un sistem informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale va fi stabilită de către ANAF, în 6 luni după ce vor expira termenele tranzitorii pentru toate categoriile de operatori economici care intră sub incidenţa actului normativ şi au obligativitatea conformării dotării cu case de marcat cu jurnal electronic şi sistem de comunicare la distanţă (respectiv, după maximul de 390 de zile, termen prevăzut de lege pentru micii contribuabili).

În conţinutul bonului fiscal va fi introdus ca element obligatoriu pentru aparatele cu jurnal electronic codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Modificarea are în vedere corelarea cu legislaţia privind Codul fiscal (prevederile pentru deducerea taxei pe valoarea adăugată care poate fi justificată cu bonurile fiscale care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate).

Proiectul include şi o serie de propuneri privind aplicarea unor sancţiuni contravenţionale în cazul neîndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege şi încadrează în categoria infracţiuni producerea, utilizarea sau comercializarea de aplicaţii informatice ce permit substituirea aplicaţiilor informatice stabilite prin configuraţia din avizul privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, eliberat potrivit legii şi conduc la modificarea, ştergerea sau neînregistrarea veniturilor obţinute din vânzarea mărfurilor sau prestarea serviciilor către populaţie şi care stau la baza determinării impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.