Într-o declaraţie acordată vineri AGERPRES, Ana Ciceală a precizat că timpul necesar dizolvării şi lichidării depinde de situaţia fiecărei companii, dar a estimat că ar putea fi necesar un an, până la închiderea completă.
„Este un prim pas necesar din punct de vedere legal, tocmai pentru a da posibilitatea Consiliului de administraţie să selecteze un lichidator, să meargă mai departe cu acel lichidator, care să facă toţi paşii necesari mult mai repede. Şi, de fapt, justificarea legală pentru a demara toată procedura de închidere a companiilor aceasta este: proiectul de hotărâre care să fie adoptat în Consiliul General. Ca estimare de timp, nu aş putea să vă spun, probabil că va depinde de fiecare companie în parte şi de situaţie ei financiară, de situaţia ei privind activele, bunurile pe care le are în patrimoniu. Mă îndoiesc însă că se poate rezolva înainte de un an de zile, cu închidere completă din punct de vedere legal, adică la Registrul Comerţului. Ce spunea primarul general este însă adevărat. Pe partea de administrativ, lucrurile să pot evolueze mult mai rapid şi companiile să devină nefuncţionale pur şi simplu prin faptul că nu mai au contracte, nu mai au angajaţi, nu mai au domeniu de activitate. Nu mai prestează, practic, servicii şi acestea sunt mutate la Primăria Generală”, a explicat consilierul municipal.
Proiectul a fost depus pe 3 martie, în numele grupului politic Alianţa USR PLUS din Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
„Companiile au funcţionat ca nişte samsari de bunuri şi servicii şi au angrenat un veritabil carusel al furtului. Au cumpărat scump prin încredinţare directă de la tot felul de clienţi politici şi au vândut chiar şi mai scump către Primărie şi instituţiile din subordine. Am avertizat că asta urma să se întâmple, că, pe lângă înfiinţarea lor ilegală, avem şi o distorsionare concurenţială a pieţei, însă, din păcate, administraţia Firea – PSD a mers mai departe. Iar pierderile sunt enorme. Banii bucureştenilor au fost deturnaţi, nu doar prin sutele de milioane de euro date ca împrumuturi şi majorări de capital către companii, ci şi prin aceste contracte extrem de nocive, a căror valoare totală este de 6,3 miliarde de lei. Demarăm astfel toate procedurile legale pentru ca aceste cheltuieli nejustificate din bani publici să înceteze”, a scris Ana Ciceală, pe Facebook.
Potrivit acesteia, companiile municipale constituie în prezent „o primărie paralelă” şi trebuie desfiinţate cât mai repede pentru că sunt „o gaură neagră” pentru bugetul Capitalei.
„În fiecare lună se plătesc salariile unor şefi care nu fac nimic, chirii pentru sedii inutile, cheltuieli care nu au nicio legătură cu interesul public. În afară de faptul că sunt inutile şi toacă bani degeaba, aceste companii nu au mai nimic în comun. Fiecare în parte are o situaţie diferită. De exemplu, unele companii dublează direcţii şi servicii din Primărie, altele dublează servicii ce pot fi accesate la preţuri mai bune de pe piaţa liberă, iar altele furnizează utilităţi. Apoi, unele dintre companii au bunuri de folosinţă îndelungată în patrimoniu, altele au imobile şi altele, pur şi simplu, au risipit banii. Desigur, procesul desfiinţării lor va ţine cont de aceste particularităţi. Evident, activele care pot fi preluate la Primărie şi care sunt necesare vor fi preluate. Consilierii USR PLUS propun aşadar Consiliul General demararea procedurilor legale pentru desfiinţarea lor de îndată”, a explicat reprezentanta USR PLUS.
Sunt vizate de dizolvare şi lichidare voluntară următoarele companii municipale: Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, Compania Municipală Consolidări, Compania Municipală Parking, Compania Municipală Managementul Traficului, Compania Municipală Medicala, Compania Municipală Parcuri şi Grădini, Compania Municipală Agrement, Compania Municipală Tehnologia Informaţiei, Compania Municipală Sport pentru toţi, Compania Municipală Managementul Transportului, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj, Compania Municipală Pază şi Securitate, Compania Municipală Imobiliara, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde, Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat, Compania Municipală Cimitire.