Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 90 de voturi ‘pentru’.
Potrivit senatorului USR Mihai Goţiu, prin amendamentele aduse, acordarea facilităţilor s-a extins de la zona Munţilor Apuseni la toate zonele montane defavorizate – 657 de UAT-uri (unităţi administrativ teritoriale) din 28 de judeţe, la toate persoanele şi nu doar la funcţionarii publici şi la cler şi s-a crescut volumul de masă lemnoasă care se acordă.
‘Cred că dacă ajutăm persoanele din aceste zone montane defavorizate să-şi construiască o locuinţă, pe de o parte, avem şansa să-i stabilizăm acolo, iar pe de altă parte vor sprijini şi dezvoltarea folosirii lemnului cu valoare adăugată’, a spus Goţiu, în plenul Senatului.
Facilităţile constau în acordarea materialului lemnos pentru construirea unei locuinţe, extinderea sau repararea locuinţei existente şi a anexelor gospodăreşti, cu obligaţia achitării a 25% din contravaloarea acestuia, în loc de 50% cât este în prezent.
O altă facilitate care se acordă acestor persoane care îşi stabilesc domiciliul în localităţile în care îşi au locul de muncă este indemnizaţia de instalare care se propune a fi echivalentul a trei salarii de bază în loc de două cât este în prezent.
Proiectul a fost iniţiat de parlamentari liberali, Senatul fiind prima Cameră sesizată.