Proiect privind desfiinţarea Centrului ”Sala Palatului”. Guvernul: Vrem să închidem găurile negre
Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului a fost introdus un proiect de hotărâre privind „desfiinţarea Centrului pentru Artele Spectacolului Sala Palatului şi pentru modificarea unor acte normative”, dar actul normativ a fost amânat.
La finalul şedinţei, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că ministrul Culturii şi secretarul general al Guvernului se vor pune de acord asupra acestui act normativ până săptămâna viitoare.
„Se intenţionează eficientizarea activităţii şi, practic, închiderea sau stoparea găurilor negre care au fost pe lângă această instituţie de-a lungul anilor. Secretariatul General al Guvernului va identifica soluţii pentru ca acest edificiu să poată fi adus la o stare mai bună”, a afirmat Dragnea.
În toamna anului trecut, Centrul pentru Artele Spectacolului „Sala Palatului” a fost trecut de Executiv din subordinea Ministerului Culturii în cea a Secretariatului General al Guvernului, pentru promovarea imaginii României şi a „strategiilor guvernamentale” în diverse domenii.
Guvernul susţine, că, prin această modificare, se va asigura creşterea vizibilităţii şi impactului acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui centru, care va putea deveni coorganizator al unor evenimente pentru promovarea imaginii României şi pentru promovarea strategiilor guvernamentale în diverse domenii de activitate.
Sala Palatului a fost inaugurată în anul 1960 şi este în prezent unul din principalele locuri din Bucureşti de desfăşurare a unor manifestări artistice de amploare, printre care se numără Festivalul „George Enescu”.
Sala Palatului a fost transferată în administrarea Ministerului Culturii, de la RAAPPS, printr-o Hotărâre de Guvern aprobată pe 16 august 2006.
În prezent, managerul Sălii Palatului este Cătălin Lucian Iliescu, potrivit site-ului instituţiei.
Pe 12 mai 2012, managerul Sălii Palatului, Cătălin Lucian Iliescu, a transmis, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că ministrul Culturii de la momentul respectiv, liberalul Mircea Diaconu, l-a „somat” să demisioneze din funcţie. „Incompatibilul Mircea Diaconu, membru al PNL, numit ministru al Culturii în deja compromisul Guvern Ponta m-a somat să-mi dau demisia din funcţia de manager al Sălii Mari a Palatului, deşi eu ocup această funcţie prin concurs şi nu în urma unei numiri politice. În caz contrar, m-a ameninţat că mă demite el. El, urmăritul penal”, spunea în respectivul comunicat Cătălin Lucian Iliescu.
Democrat-liberalul, care era la momentul respectiv şi candidatul PDL la Primăria Sectorului 2, a susţinut că „motivele şantajului politic pe care îl practică incompatibilul şi urmăritul penal Mircea Diaconu” asupra sa nu au nicio legătură cu activitatea managerială pe care o desfăşoară la Sala Palatului.
Cătălin Lucian Iliescu a mai spus atunci că nu îşi va da demisia de la conducerea Sălii Palatului, instituţie pe care a precizat că o conduce din anul 2010.
De cealaltă parte, Mircea Diaconu a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că managerul Sălii Palatului îşi face campanie electorală prin intermediul Sălii Palatului. „Sala Palatului este o instituţie publică de cultură. El îşi face campanie electorală prin intermediul instituţiei. A tipărit pe banii instituţiei – o instituţie publică de cultură – pliante pe care le împrăştie peste tot”, a spus Mircea Diaconu. El a precizat că pe o parte a unui astfel de pliant era promovată activitatea Sălii Palatului, iar pe cealaltă se promova Cătălin Lucian Iliescu în postura de candidat al PDL la Primăria sectorului 2.
Mircea Diaconu a mai spus atunci că nu contestă concursul în urma căruia Cătălin Lucian Iliescu a fost numit manager al Sălii Palatului. Totodată, Diaconu a catalogat acuzaţiile lui Cătălin Lucian Iliescu, potrivit căruia ministrul l-ar „şantaja politic”, „o obrăznicie în stilul clasic”.