‘Negocierile în curs nu blochează proiectul’, a dat asigurări, vineri dimineaţa, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.
Budapesta a dezminţit din nou, în mod ferm, ca fiind ‘fals’ şi ‘înşelător’ anunţul făcut joi de cotidianul Financial Times (FT) joi seara, potrivit căruia Bruxellesul a decis să blocheze acordul.
Ungaria şi Rusia au semnat în ianuarie 2014 un acord pentru extinderea capacităţii Paks, singura centrală nucleară a Ungariei, care furnizează 40% din electricitatea consumată în această ţară a UE. Rusia ar urma să finanţeze 80% din costurile şantierului, finanţare sub formă de împrumut acordat Ungariei, de până la 10 miliarde de euro.
Euratom, agenţia specializată a UE, a refuzat să-şi dea aprobarea pentru acest acord, pe motiv că tot combustibilul nuclear utilizat va proveni dintr-o sursă unică, în mod concret din Rusia. Acest aspect, pe marginea căruia Bruxellesul nu s-a pronunţat încă, a fost confirmat într-un interviu de Tibor Navracsics, comisar european din partea Ungariei, precum şi de un purtător de cuvânt al agenţiei nucleare ruse Rosatom.
‘Ne aşteptăm ca acest contract pentru furnizare de combustibil să fie finalizat, după negocieri intense, în următoarele câteva săptămâni, într-un mod care să-l facă să fie compatibil cu exigenţele Euratom’, a declarat Kovacs vineri.
Opoziţia ungară critică atribuirea fără licitaţie a ‘Paks II’ agenţiei Rosatom, precum şi modalităţile de finanţare a acestui proiect.
Acest plan gigantic pentru dimensiunile Ungariei este, de altfel, considerat un simbol al apropierii premierului conservator ungar Viktor Orban de preşedintele rus Vladimir Putin.