Proiect: Subvenţionarea de la bugetul de stat a primei cărţi de identitate

Economica.net
20 10. 2017
buletin__567876543_08079500

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG nr.97 din 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români a fost iniţiată de deputaţii liberali Sorin-Dan Moldovan, Corneliu Olar, Florin-Claudiu Roman, Vasile Varga.

‘Producerea şi eliberarea actelor de identitate persoanelor care împlinesc vârsta de 14 ani şi solicită eliberarea actului de identitate sunt subvenţionate de la bugetul statului’, prevede proiectul.

Iniţiatorii arată în expunerea de motive că OUG nr.97 din 2005 prevede obligativitatea persoanei care a împlinit 14 ani să solicite eliberarea unui act de identitate în termen de 15 zile de la împlinirea acestei vârste.

‘În aceste condiţii, în pofida acestei obligativităţi legale, mulţi adolescenţi nu solicită eliberarea unui act de identitate. Motivele sunt multiple, însă, între acestea se remarcă sărăcia. Potrivit statisticilor oficiale, (…) în România sunt aproximativ 160.000 de cetăţeni care nu deţin niciun fel de document de identitate. Între aceştia, majoritatea sunt minori, adică persoane care nu au solicitat la împlinirea vârstei de 14 ani eliberarea unui document de identitate’, menţionează iniţiatorii.

Aceştia susţin faptul că ‘există numeroşi copii care sunt în această situaţie, principalul motiv fiind legat de costurile ocazionate de soluţionarea problemei’.

‘Aşadar, considerăm că subvenţionarea în România a primului document de identitate nu este o soluţie legislativă exagerată, ci dimpotrivă ar fi un aspect de normalitate şi care ar veni în sprijinul a numeroşi cetăţeni români’, au apreciat iniţiatorii.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.