Proiect UE: Plăţile sau transferurile în euro către alte ţări europene vor avea aceleaşi costuri precum cele interne
Un proiect de regulament UE prezentat, miercuri, de Comisia Europeană, cu descrierea „transferuri în euro ieftine oriunde în Uniune și conversii valutare mai echitabile”, prevede că avantajele de care se bucură în prezent locuitorii din zona euro, respectiv costuri uniforme pentru tranzacţii indiferent dacă sunt efectuate cu parteneri din propria ţară sau din alt stat euro, vor fi extinse şi către statele membre non-euro.
„Astăzi, Comisia Europeană propune scăderea costurilor plăților transfrontaliere în euro la nivelul întregii Uniuni. Conform normelor actuale, rezidenții și întreprinderile din zona euro beneficiază de aceleași condiții pentru tranzacțiile efectuate în propria lor țară și pentru cele efectuate într-un alt stat membru din zona euro.
Propunerea de astăzi urmărește aplicarea acestor condiții și în cazul persoanelor și al întreprinderilor din țări care nu se află în zona euro. Astfel, toți consumatorii și toate întreprinderile vor putea beneficia pe deplin de avantajele pieței unice atunci când trimit bani, retrag numerar sau efectuează plăți în străinătate. Pentru toate plățile transfrontaliere în euro efectuate pe teritoriul UE în afara zonei euro se va plăti același comision – comision mic sau comision zero – ca plățile naționale efectuate în moneda locală oficială. În plus, Comisia propune astăzi sporirea transparenței și a concurenței pentru serviciile de conversie monetară atunci când consumatorii plătesc bunuri sau servicii într-o altă monedă decât cea din propria țară”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Executivul UE susţine că astfel „se va pune capăt costurilor ridicate ale tranzacțiilor transfrontaliere efectuate în euro în cadrul UE”.
„Datorită propunerii prezentate astăzi, cetățenii și întreprinderile din țările care nu fac parte din zona euro vor beneficia de aceleași condiții ca și rezidenții din zona euro atunci când fac plăți transfrontaliere în euro. Toți cetățenii europeni vor putea face transferuri transfrontaliere în euro plătind aceleași comisioane ca pentru tranzacțiile interne. Propunerea prezentată astăzi prevede, de asemenea, o transparență totală în ceea ce privește conversia valutară atunci când consumatorii plătesc cu cardul într-o țară care nu are aceeași monedă ca a lor”, a declarat, în comunicat, Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.
Concret, propunerea prevede că pentru plățile transfrontaliere în euro se vor percepe comisioane identice cu cele percepute pentru plăți naționale echivalente efectuate în moneda locală.
„Astfel, comisioanele vor scădea, ajungând la câțiva euro sau chiar câțiva cenți. De exemplu, se va plăti același comision pentru un transfer credit transfrontalier în euro (EUR) efectuat din Bulgaria și un transfer național în leva bulgărească (BGN). Aceasta este o schimbare majoră, întrucât comisioanele pentru un simplu transfer credit pot fi exorbitante în unele state membre din afara zonei euro (de până la 24 EUR pentru un transfer de 10 EUR!)”, argumentează Comisia.
CE mai notează că, în prezent, comisioanele ridicate percepute afectează achiziţionarea de bunuri sau servicii într-o altă monedă, creând un decalaj major între rezidenţii din zona euro şi cei din afara ei.
Comisia punctează, de asemenea, că costurile asociate plăţilor în monede diferite, în interiorul Uniunii, trebuie să devină transparente. „În prezent, consumatorii nu sunt, în general, informați și nu cunosc costurile unei tranzacții care implică o conversie monetară”.
Noile reguli se vor aplica, spre exemplu, plăţilor online cu cardul în străinătate, retragerilor de la bancomat din orice stat UE şi plăţilor cu cardul la un punct de vânzare.
„Conform unor informații recente, consumatorii se plâng de practicile de conversie monetară dinamică, și anume de faptul că trebuie să plătească în străinătate în propria lor monedă, și solicită interzicerea acestora după ce au constatat că, în majoritatea cazurilor studiate, ei sunt cei care ies în pierdere. Consumatorii nu dispun de informațiile necesare pentru a face cea mai bună alegere, de aceea sunt îndrumați în mod inechitabil către cele mai costisitoare opțiuni de conversie monetară„, avertizează UE.