A apărut Carta Albă a Siguranței Rutiere, primul document strategic care oferă măsuri concrete pentru reducerea numărului de accidente rutiere din România. Materialul, lansat de Coaliția pentru Siguranță Rutieră, vine într-un moment în care România depășește orice record în ceea ce privește numărul evenimentelor rutiere și mai ales al celor cu victime. Atât Carta Albă cât și Coaliția pentru Siguranță Rutieră sunt proiecte inițiate de Uniunea Socetăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
În România, 86 de oameni dintr-un milion își pierd viața în accidente rutiere în fiecare an, comparativ cu 46 la nivel european. Practic, cu o medie de 13 accidente grave pe zi, peste 1.600 de persoane își pierd viața anual pe drumurile publice din țara noastră.
Coaliția pentru Siguranță Rutieră este un proiect care s-a constituit în luna iunie a acestui an, ca o nevoie de acțiune coalizată a numeroase autorități, instituții și organizații nonguvernamentale care își propun să contribuie la reducerea semnificativă a numărului de accidente pe șoselele din România. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.pentrusigurantarutiera.ro.
Carta Albă a Siguranței Rutiere, măsuri concrete pentru reducerea numărului de accidente: Educație rutieră în școli, supraveghere mai atentă în trafic, consiliu interministerial pentru siguranță rutieră, pedepse drastice pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor, dar și pentru “ recidiviști”
Documentul vine cu măsuri concrete care vor duce la diminuarea numărului de accidente. Printre altele, sunt șanse mari ca România să aibă, în premieră, o săptămână dedicată anual siguranței rutiere. De asemenea, educația rutieră ar putea deveni materie care să se predea în școli, fapt care ar conduce la o mai bună conștientizare a pericolelor la care se expun cei care nu respectă regulile de circulație.
De asemenea, Carta propune introducerea unui sistem automat de camere video, pe un model demonstrat ca funcțional în țări în care numărul de accidente este astăzi mult mai mic decât la noi. Aceste camere de supraveghere a traficului ar urma să funcționeze inclusiv în orașe, concomitent cu reintroducerea mașinilor de Poliție neinscripționate, astfel încât autoritățile să poată aplica sancțiuni mai raid și mai eficient.
În același timp, Coaliția pentru Siguranță Rutieră își propune să finalize un proiect așteptat de mai mulți ani și anume legarea bazei de date a Poliției de AIDA, baza gestionată de BAAR care conține informații complexe privind mașinile asigurate RCA, daunele provocate de acestea și chiar rezervele constituite de firmele de asigurare pentru aceste daune. Acest demers va facilita monitorizarea actorilor rutieri asigurați, consolidând informații extrem de valoroase referitoare la cauzele accidentelor rutiere și ale comportamentului participanților la trafic. În același timp, Carta vine cu propuneri în ceea ce privește reanalizarea modului în care este obținut permisul de conducere, înăsprirea pedepeselor pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor ori susținerea unei demers legislativ privind constituirea unor zone speciale de siguranță rutieră, prin definirea, delimitarea și reglementarea zonelor din proximitatea unităților din învățământ.
Iată alte propuneri importante din documentul citat: