Acuzaţii grave la licitaţia pentru metroul din Cluj. Proiectantul metroului bucureştean susţine că o firmă din asocierea câştigătoarea a contribuit și la realizarea caietului de sarcini.
Emil Boc, primarul Clujului, a anunţat la finele lunii octombrie câștigătorul licitaţiei pentru studiile necesare realizării metroului: asocierea SWS Engineering Spa (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering SRL, cu o ofertă de 30,1 milioane de lei.
Tot atunci, edilul oraşului din Ardeal declara încrezător că nu se aşteaptă ca proiectul să fie blocat în contestaţii.
Planurile sale au fost date însă peste cap de participantul a cărui ofertă a fost plasată pe locul 2, respectiv Metroul SA. Compania care a proiectat şi metroul bucureştean a depus pe 8 noiembrie contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).
Pe lângă faptul că preţul oferit de Metroul SA, de respectiv 29,38 milioane de lei (foto jos), a fost mai mic decât cel al asocierii declarate câştigătoare, reprezentanţii companiei bucureştene acuză şi depunctarea artificială a ofertei lor.
Mai mult, aceştia spun că Primăria Cluj – Napoca avea obligaţia să elimine din licitaţie asocierea declarată câştigătoare, întrucât din ea face parte chiar firma care a oferit consultanţă pentru elaborarea documentaţiei.
Mai exact, este vorba de Metrans Engineering SRL, firmă deţinută de Radu Gabriel Dumitru şi Ionel Oprea. Potrivit datelor publice, Primăria Cluj – Napoca a acordat acestei firme prin cumpărare directă un contract de 100.000 de lei în toamna anului trecut (foto jos). Contractul viza consultanţă chiar pentru realizarea caietului de sarcini al licitaţiei pe care Metrans urma să o câştige un an mai târziu cu partenerii italieni şi francezi.
ECONOMICA.NET a transmis o solicitare de reacţie reprezentanţilor companiei Metrans Engineering SRL.
„Am analizat şi noi conţinutul contestaţiei promovate în legatură cu oferta noastră. Ne surprinde abordarea Metroul, însă preferăm să formulăm toate răspunsurile noastre detaliate şi documentate în cadrul documentelor procesuale care vor fi prezentate organelor competente să soluţioneze acest demers. Avem, însă, convingerea că, în final, se va demonstra că astfel de afirmaţii au un caracter pur speculativ şi vor fi invalidate de către instanţele competente”, a declarat Radu Dumitru, director general al Metrans Engineering.
Amintim că Primăria Cluj – Napoca a primit cinci oferte la licitaţia pentru studiile necesare realizării metroului şi trenului metropolitan. Emil Boc şi primarii a şase comune au semnat, în aprilie, acordul de asociere pentru realizarea metroului şi a trenului metropolitan.