Secretarul de stat din minister, Iulian Octavian Stana, a participat în 3 iulie la cea de a doua reuniune România-Comisia Europeană privind elaborarea documentelor de programe pentru investiţiile din fondurile europene 2021-2027.
Potrivit comunicatului citat, România a propus partenerilor europeni un amplu program de investiţii ce vizează viitorul exerciţiu financiar: infrastructură de colectare separată, sisteme inteligente pentru implementarea principiului ‘plăteşte pentru cât arunci’, modernizarea infrastructurii de sortare a deşeurilor, investiţii în biodigestoare anaerobe pentru producţia de GNC (gaz natural comprimat), investiţii în autogunoiere care să funcţioneze cu GNC şi în sisteme de producere a combustibililor alternativi.
„Scopul nostru trebuie să fie implementarea economiei circulare, adică reintroducerea deşeurilor în fluxul economic, iar cantitatea depozitată să tindă spre zero. Este o măsură care ajută deopotrivă la protejarea mediului şi oferă un impuls asupra economiei, mai ales în privinţa producerii combustibililor alternativi”, a afirmat Iulian Stana.
În ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii aerului, au fost propuse investiţii pentru trecerea în domeniul rezidenţial a centralelor de apartament, care funcţionează pe lemn sau cărbune, la termocentrale care să funcţioneze pe gaz sau pe curent.
Un alt domeniu aflat pe agenda reuniunii experţilor români cu reprezentanţii Comisiei Europene a fost biodiversitatea. Au fost propuse investiţii în ariile protejate care fac parte din Reţeaua Natura 2000, în infrastructura verde la nivel urban şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, precizează Ministerul Mediului.
„Finanţările provenite din fondurile europene susţin dezvoltarea României şi în acelaşi timp, prin investiţiile în domeniul mediului, vom reuşi să luptăm împotriva poluării, a schimbărilor climatice şi să gestionăm mult mai eficient problema deşeurilor prin introducerea principiilor economiei circulare”, a completat Iulian Stana.