Dintre acestea, 18 sunt proiecte fazate de autorităţi în valoare de peste 1,21 miliarde euro, iar 13 sunt proiecte noi preidentificate de circa 3,56 miliarde euro. De asemenea, mai sunt 14 proiecte ce vizează asistenţa tehnică pentru pregătirea acestora, în sumă de 45,6 milioane euro. Astfel, datele MFE arată că alocarea POIM, respectiv UE, plus contribuţia naţională, se ridică la 3,48 miliarde euro pentru aceste proiecte privind transportul rutier.
Printre proiectele fazate se află autostrăzile Lugoj – Deva (Loturile 2, 3 şi 4) şi Orăştie – Sibiu. Autostrada Lugoj – Deva, respectiv loturile 2, 3 şi 4, are preconizată ca dată de finalizare trimestrul III al anului 2018, iar valoarea investiţiei se ridică la 410 milioane euro. Astfel, data începerii implementării proiectului este primul trimestru din 2016, iar data estimată de semnare a contractului de finanţare este ultimul trimestru al acestui an.
Autostrada Orăştie – Sibiu are planificată aceeaşi dată de finalizare – trimestrul III din 2018, iar valoarea investiţiei rămase se ridică la 92,4 milioane euro. Data începerii implementării proiectului este primul trimestru din 2016, iar data estimată de semnare a contractului de finanţare este ultimul trimestru al acestui an. În trimestrul al doilea din acest an este planificată depunerea proiectului la Autoritatea de Management.
Între proiectele noi se află şi Autostrada Sibiu – Piteşti, care ar putea fi gata în ultima parte a anului 2023. Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 1,67 miliarde euro, potrivit datelor MFE, trimestrul al treilea din 2017 fiind perioada estimată pentru semnarea contractului de finanţare. Data planificată pentru începerea implementării este ultimul trimestru din 2017, iar în prima parte a anului 2018 este de aşteptat să fie semnate primele contracte de lucrări.
‘Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 şi în acord cu Cadrul Strategic Comun şi Documentul de Poziţie al serviciilor Comisiei Europene. Strategia POIM este orientată spre obiectivele Strategiei Europa 2020, în corelare cu Programul Naţional pentru Reformă şi cu Recomandările Specifice de Ţară, concentrându-se asupra creşterii durabile prin promovarea unei economii bazate pe consum redus de carbon prin măsuri de eficienţă energetică şi promovare a energiei verzi, precum şi prin promovarea unor moduri de transport prietenoase cu mediul şi o utilizare mai eficientă a resurselor’, se arată în datele publicate pe site-ul MFE.
POIM finanţează activităţi din patru sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică.
Programul beneficiază de o alocare financiară de circa 11,8 miliarde euro, din care 6,94 miliarde euro – Fond de Coeziune, 2,48 miliarde euro – Fond European de Dezvoltare Regională şi 2,46 miliarde euro cofinanţare.