Proiectul cu valoarea estimată cea mai ridicată, de 591,2 milioane lei fără TVA, vizează construcţia variantei de ocolire Bacău, cu o lungime de 30,7 kilometri.
Construcţia centurii Târgu Mureş, cu o lungime de 11,6 km, are un cost estimat de 252 milioane lei, fără TVA.
În cazul cele două contracte, CNADNR poate decide ulterior achiziţia de lucrări şi servicii similare de 52,5 milioane lei, respectiv 21,4 milioane lei, fără TVA.
Durata derulării acordurilor este de patru ani de la data atribuirii contractelor. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 17 iunie, pentru centura Târgu Mureş, respectiv 19 iunie pentru cea a Bacăului.
CNADNR relicitează şi construcţia centurii Mihăileşti, traseul aprobat având o lungime de 3,18 km.
„Valoarea estimată a contractului de 44,2 milioane fără TVA include şi suma de 3,82 milioane lei fără TVA, reprezentând cheltuieli diverse şi neprevăzute în procent de 10% din articolele de lucrări, excluzând valoarea aferentă articolelor generale”, se arată într-un anunţ al CNADNR.
Compania de Drumuri a semnat în aprilie 2012 un contract de 33,39 milioane lei, fără TVA, cu firma spaniolă Contrat Ingenieria Y Obras pentru execuţia acestei lucrări. Acordul a fost reziliat în luna octombrie a anului trecut, potrivit datelor CNADNR.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru 18 iunie, iar durata acordului va fi de trei ani de la data atribuirii.
Contractele pentru cele trei centuri vor fi atribuite prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai scăzut, şi vor fi finanţate prin Programul Operaţional Sectorial de Transport, cu bani europeni şi de la buget.