Proiecte privind împrumuturi de 850 de milioane de lei şi o finanţare BEI de 300 de milioane de euro, adoptate de CGMB

Consilierii municipali au adoptat, în şedinţa de luni, două hotărâri care vizează contractarea unor împrumuturi în valoare totală de până la 850 de milioane de lei pentru refinanţarea datoriei publice locale, dar şi a unui împrumut de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru modernizarea transportului în comun şi reţeaua de termoficare.
AGERPRES - lun, 21 oct. 2024, 16:11
Proiecte privind împrumuturi de 850 de milioane de lei şi o finanţare BEI de 300 de milioane de euro, adoptate de CGMB

Unul dintre actele normative adoptate prevede contractarea şi/sau garantarea unor finanţări rambursabile externe în valoare totală de până la 300.000.000 de euro de la Banca Europeană de Investiţii, cu o maturitate de până la 27 de ani, cu o perioadă de graţie de până la cinci ani, scrie Agerpres.

Banii se vor folosi pentru finanţarea unor investiţii publice de interes local precum: reabilitarea a 106 kilometri de reţea de termoficare (34,4 milioane euro), achiziţionarea a 250 de tramvaie moderne (75,6 milioane euro), reabilitarea a 50 de kilometri de linii de tramvai (170 milioane euro), modernizarea depoului Colentina (20 de milioane de lei).

O a doua hotărâre adoptată prevede contractarea şi/sau garantarea unei finanţări rambursabile interne sau externe în valoare totală de până la 555.100.000 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani.

Banii sunt necesari pentru refinanţarea datoriei publice locale provenite din emisiunea de obligaţiuni realizată de Municipiul Bucureşti în anul 2015.

Conform raportului de specialitate, în anul 2005, municipalitatea a împrumutat 500 de milioane de euro pe o perioadă de zece ani, printr-o emisiune de euro-obligaţiuni pe piaţa internaţională de capital. Pentru refinanţarea împrumutului obligatar cu maturitate în 2015, s-au contractat în luna mai 2015 patru finanţări rambursabile sub forma unui program de emisiuni de obligaţiuni municipale pe piaţa internă, în valoare de 2,22 miliarde lei. Potrivit documentului, „se constată necesitatea şi posibilitatea contractării şi/sau garantării unei/unor finanţări rambursabile interne şi/sau externe în valoare totală de până la 555.100.000 lei, în vederea refinanţării datoriei publice locale provenite din emisiunea de obligaţiuni realizată în anul 2015”.

Al treilea act normativ vizează contractarea sau garantarea unor finanţări rambursabile interne în valoare de până la 295.688.349 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani.

Banii vor fi folosiţi pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în anul 2025, aferente finanţărilor rambursabile contractate direct de Municipiul Bucureşti. Mai exact, este vorba despre un total de 36 de împrumuturi contractate în perioada 2015 – 2023 la diverse bănci comerciale.

Potrivit raportului de specialitate, principalul obiectiv al administraţiei locale îl reprezintă dezvoltarea durabilă a Capitalei. Totodată, atingerea obiectivelor de investiţii menite să asigure „imaginea de capitală europeană necesită importante resurse financiare”, care nu pot fi asigurate integral şi exclusiv din bugetul local.

„Rolul administraţiei publice locale este acela de a realiza obiective de investiţii de interes local atât din resurse proprii, cât şi din alte finanţări atrase, precum finanţări rambursabile de la instituţii specializate, asigurând astfel utilizarea eficientă a surselor de finanţare, în vederea optimizării serviciului datoriei publice locale”, se mai arată în document.

Autorităţile administraţiei publice locale pot contracta sau garanta împrumuturi numai cu avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale.

Te-ar mai putea interesa și
Când au calculat economiștii că vine o nouă criză în România? Economist șef BRD: ”Mă îndoiesc de certitudinea reducerii deficitului bugetar în 7 ani”, Libocor, BRD
Când au calculat economiștii că vine o nouă criză în România? Economist șef BRD: ”Mă îndoiesc de certitudinea ...
Florian Libocor, economist șef al BRD Groupe Societe Generale, și-a arătat neîncrederea în obiectivul guvernului de a reduce deficitul bugetar sub 3% în următorii 7 ani, arătând că este......
Liberalul Ionuț Stroe dă de pământ cu programul lui Marcel Ciolacu: Un eșec. Grindeanu a avut mai multă vizibilitate
Liberalul Ionuț Stroe dă de pământ cu programul lui Marcel Ciolacu: Un eșec. Grindeanu a avut mai multă vizibilitate
”Din punct de vedere mediatic, aş spune că a fost un eşec pentru că mai multă vizibilitate au avut declaraţiile lui ...
DEER urmează să acceseze un credit de 200 mil. euro de la BEI pentru investiții în rețele, garantat de firma-mamă Electrica
DEER urmează să acceseze un credit de 200 mil. euro de la BEI pentru investiții în rețele, garantat de firma-mamă Electrica
Electrica (ELSA) va convoca acționarii pentrru a aproba garantarea unui credit de 200 de milioane de euro necesar investițiilor ...
Fostul comisar Corina Crețu primește o funcție importantă de la Marcel Ciolacu. Va conduce „poliția” companiilor de stat
Fostul comisar Corina Crețu primește o funcție importantă de la Marcel Ciolacu. Va conduce „poliția” companiilor ...
Corina Crețu a fost numită în fruntea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, ...