Buget de 2 miliarde de euro pentru proiectele de eficienţă energetică în perioada 2014-2020

Bugetul pentru proiectele de eficienţă energetică în următoarea perioadă de alocare, 2014-2020, este de 10% din valoarea fondurilor structurale şi ar putea ajunge în funcţie de negocierile cu Comisia Europeană la două miliarde euro, potrivit MDRT, care gestionează Programul Operaţional Regional.
Economica.net - lun, 29 oct. 2012, 12:52
Buget de 2 miliarde de euro pentru proiectele de eficienţă energetică în perioada 2014-2020

„Pentru perioada următoare de programare, 2014-2020, bugetul alocat pentru eficienţa energetică este de 10% din fondurile structurale. Socotiţi cât vom negocia sau cât vom şti să negociem cu Comisia Europeană şi bugetul alocat pentru o astfel de eficienţă energetică, dacă vom avea exemple de bună practică pentru ceea ce înseamnă eficienţă energetică, va fi undeva în jur de două miliarde euro”, a declarat luni, în cadrul unei dezbateri, Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Axa de eficienţă energetică pentru actuala perioadă de programare este de 400 milioane euro şi vizează reabilitarea blocurilor de locuinţe (300 milioane euro) şi a spitalelor.

Reprezentantul MDRT a afirmat că în prezent au fost gândite cinci comitete de specialitate pentru derularea negocierilor cu Comisia Europeană în perspectiva viitoarei perioade de programare. Respectivele grupuri de lucru vizează dezvoltarea urbană, mediul de afaceri, eficienţa energetică, infrastructura rutieră şi de transport public în comun de călători şi comunităţile defavorizate.

„De multe ori, sensul paradigmei noastre de dezvoltare macroeconomică este oarecum inversat. Gândim politici macroeconomice din birourile de la Bucureşti, fără să ne gândim ce se întâmplă la nivel microeconomic, la nivel de dezvoltare locală”, a spus oficialul MDRT.

Comitetul pentru dezvoltare urbană va stabili bazele structurării municipiilor reşedinţă de judeţ, municipiilor şi oraşelor în două categorii, poli metropolitani şi poli urbani, potrivit sursei citate.

Boloş a precizat că această structurare este necesară pentru că fiecare oraş sau municipiu are un anumit profil investiţional. Polii metropolitani de rang 1 propuşi sunt Bucureşti, Iaşi şi Constanţa, care au vizibilitate internaţională, iar dezvoltarea economică le permite acest statut, a adăugat el.

MDRT a anunţat vineri că Programul Operaţional Regional (POR) va fi presuspendat pe cinci din cele şase axe, că timp de maxim două luni vor fi blocate decontări în relaţia cu CE de circa 200 milioane euro şi că decizia nu va afecta „pentru moment” beneficiarii.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...