Proiectele de interconexiune a reţelelor de energie electrică şi gaze dintre Moldova şi România, analizate la Chişinău

Coordonarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre Republica Moldova şi România au fost analizate marţi, la Chişinău, în cadrul reuniunii Grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale dintre cele două ţări, a anunţat Ministerul Economiei din Republica Moldova, într-un comunicat remis Agerpres.
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 18:23
Proiectele de interconexiune a reţelelor de energie electrică şi gaze dintre Moldova şi România, analizate la Chişinău

Grupul de lucru a fost creat în urma semnării Memorandumului de Înţelegere între guvernele celor două state privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău în luna mai 2015.

‘În cadrul discuţiilor s-au abordat subiecte ce ţin de coordonarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre cele două ţări, respectiv prelungirea gazoductului Iaşi – Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chişinău, iar în România până la Oneşti. Pe partes de energie electrică s-au discutat acţiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău’, se arată în comunicat.

În prezent este în curs de realizare studiul de fezabilitate al acestei interconexiuni de energie electrică, realizat de către un consorţiu condus de ISPE.

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, reuniunea Grupului comun de lucru în domeniul energiei este una foarte importantă pentru autorităţile de la Chişinău, deoarece constituie un pas important în realizarea unui din obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova, cel de conectare a sistemului energetic naţional, prin intermediul României, la sistemul comunitar.

În context, Sorana Baciu, secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a punctat că pentru implementarea proiectelor de interconexiune este necesară elaborarea unui calendar de acţiuni bine determinate, cu termeni concreţi şi persoane responsabile de realizarea acestora. Cele două părţi au subliniat rolul esenţial al proiectelor de interconexiune în atingerea obiectivului de consolidare a securităţii energetice în spaţiul est-european, prin diversificarea surselor şi a rutelor.

De asemenea, la propunerea Corinei Popescu, secretar de stat la Ministerul Energiei din România, s-a decis constituirea a două grupe de experţi pe sectorul gazelor naturale şi pe cel al energiei electrice, care se vor ocupa de coordonarea lucrărilor de realizare a proiectelor la nivel tehnic şi vor răspunde de componenta investiţională.

În cadrul reuniunii, directorii companiilor Moldelectrica şi Transelectrica, respectiv Ghenadie Dimov şi Toni Teau, au semnat un acord de colaborare în domeniul energiei electrice, care presupune lucrări de investiţii pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistenţă tehnică prin punerea la dispoziţie de experţi şi specialişti de înaltă calificare, etc.

Documentul mai stabileşte că CNTEE Transelectrica SA şi Moldelectrica vor coopera la implementarea proiectelor privind realizarea lucrărilor complementare complementare interconexiunilor Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău, Iaşi – Ungheni – Străşeni, Suceava – Bălţi precum şi la construcţia staţiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea poverii financiare. Președintele SUA a spus că armele le vor plăti europenii
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea ...
Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a făcut apel marţi la SUA "să împartă povara" noului plan de înarmare a Ucrainei, anunţat luni de către preşedintele american Donald Trump, a cărui......
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi, cu o valoare a tranzacţiilor ...
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Premierul ucrainean Denis Şmîgal şi-a prezentat marţi demisia în Parlamentul ţării (Rada Supremă), la o zi după ...
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte boli care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap. Există fraudă în sistem”
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte ...
Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor ...