Proiectele de interconexiune a reţelelor de energie electrică şi gaze dintre Moldova şi România, analizate la Chişinău

Coordonarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre Republica Moldova şi România au fost analizate marţi, la Chişinău, în cadrul reuniunii Grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale dintre cele două ţări, a anunţat Ministerul Economiei din Republica Moldova, într-un comunicat remis Agerpres.
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 18:23
Proiectele de interconexiune a reţelelor de energie electrică şi gaze dintre Moldova şi România, analizate la Chişinău

Grupul de lucru a fost creat în urma semnării Memorandumului de Înţelegere între guvernele celor două state privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău în luna mai 2015.

‘În cadrul discuţiilor s-au abordat subiecte ce ţin de coordonarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre cele două ţări, respectiv prelungirea gazoductului Iaşi – Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chişinău, iar în România până la Oneşti. Pe partes de energie electrică s-au discutat acţiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău’, se arată în comunicat.

În prezent este în curs de realizare studiul de fezabilitate al acestei interconexiuni de energie electrică, realizat de către un consorţiu condus de ISPE.

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, reuniunea Grupului comun de lucru în domeniul energiei este una foarte importantă pentru autorităţile de la Chişinău, deoarece constituie un pas important în realizarea unui din obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova, cel de conectare a sistemului energetic naţional, prin intermediul României, la sistemul comunitar.

În context, Sorana Baciu, secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a punctat că pentru implementarea proiectelor de interconexiune este necesară elaborarea unui calendar de acţiuni bine determinate, cu termeni concreţi şi persoane responsabile de realizarea acestora. Cele două părţi au subliniat rolul esenţial al proiectelor de interconexiune în atingerea obiectivului de consolidare a securităţii energetice în spaţiul est-european, prin diversificarea surselor şi a rutelor.

De asemenea, la propunerea Corinei Popescu, secretar de stat la Ministerul Energiei din România, s-a decis constituirea a două grupe de experţi pe sectorul gazelor naturale şi pe cel al energiei electrice, care se vor ocupa de coordonarea lucrărilor de realizare a proiectelor la nivel tehnic şi vor răspunde de componenta investiţională.

În cadrul reuniunii, directorii companiilor Moldelectrica şi Transelectrica, respectiv Ghenadie Dimov şi Toni Teau, au semnat un acord de colaborare în domeniul energiei electrice, care presupune lucrări de investiţii pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistenţă tehnică prin punerea la dispoziţie de experţi şi specialişti de înaltă calificare, etc.

Documentul mai stabileşte că CNTEE Transelectrica SA şi Moldelectrica vor coopera la implementarea proiectelor privind realizarea lucrărilor complementare complementare interconexiunilor Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău, Iaşi – Ungheni – Străşeni, Suceava – Bălţi precum şi la construcţia staţiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte.

Te-ar mai putea interesa și
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. Și colaborarea cu stațiile ITP a fost afectată....
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...