Proiectele de la Drumuri care înghit zeci de milioane de euro, dar rămân doar pe hârtie

Economica.net
02 06. 2016
autos1_96293600

Autostrada Piteşti-Sibiu

Autostrada Piteşti – Sibiu, cu o lungime de 116 kilometri, este proiectul cel mai important al României din întreg portofoliul pe infrastructură rutieră pe următorii ani, fiind estimat la 1,7 miliarde de euro.

CNADNR a cheltuit 2,5 milioane de euro pe vechiul studiu de fezabilitate finalizat în toamna anului 2008 de către Iptana si compania franceză Scetauroute şi care între timp a expirat.

În iunie anul trecut, Compania de Drumuri a atribuit un nou contract de 29 milioane de lei (circa 6,5 milioane de euro) pentru reactualizarea studiului de fezabilitate, pe care îl estima iniţial la 43,4 milioane de lei (aproape 10 milioane de euro). Noul studiu, realizat de către Asocierea Spea – Tecnic Consulting ar urma să fie finalizat la sfârşitul anului, iar lucrările de execuţie a Autostrăzii ar urma să fie terminate în 2021, potrivit celor mai recente termene avansate de oficialii de la Transporturi.

Piteşti-Sibiu este singurul proiect nou de autostradă promovat de Compania de Drumuri pentru finanţare integrală în cadrul POIM 2014 – 2020, astfel că sunt şanse mari de a fi totuşi realizat.

Autostrada Sibiu-Făgăraş

Şi pentru acest proiect a fost atribuit un contract de revizuire a studiului de fezabilitate de 16,3 milioane de lei în aprilie anul trecut Asocierii Aecom Ingineria SRL – Consitrans SRL – Search Corporation.

Aceasta după ce în 2007 a mai fost realizat un studiu de fezabilitate pentru drumul expres Sibiu-Făgăraş de către asocierea Poyry Infra GmbH și Arcadise Eurometudes, pentru 16,9 milioane de lei.

„În perspectiva finalizării tronsoanelor autostrăzii Transilvania şi ale Coridorului de Transport Pan-European nr. IV, a devenit oportună realizarea unei legături pe relaţia Sibiu-Făgăraş care să funcţioneze ca o legătură vest-est între cele două magistrale”, se menţionează pe site-ul CNADNR.

Proiectul drumului lung de 72 de kilometri este estimat la 614 milioane de euro, dar momentan nu există finanţare pentru lucrările de execuţie, conform informaţiilor de pe site-ul Companiei de Drumuri.

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila

Acest proiect a ajuns motiv de glumă între brăileni, întrucât se vorbeşte despre constuirea sa de mai bine de câteva decenii şi nu se întâmplă nimic.

În aprilie anul trecut, Compania de Drumuri a atribuit un contract de 5,6 milioane de lei Asocierii ISPCF SA – Edin SRL –Ste SRL –Pegaso Ingegneria SRL, pentru reactualizare Studiu de Fezabilitate pentru Pod suspendat peste Dunare în zona Brăila. Finanţarea era asigurată în proporţie de 85% din fonduri FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) şi 15% de la bugetul de stat.

Deşi în aprilie anul acesta, premierul şi şeful de la Drumuri avansau termene mai apropiate pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor de execuţie, respectiv 2017-2018, reprezentanţii CNADNR au anunţat recent că podul urmează să fie construit în perioada 2022-2024, conform Master Planului de Transport.

Unii membri ai forumpeundemerg.ro critică acţiunile autorităţilor din domeniu, întrebând de ce nu a fost suspendat sau anulat contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate, având în vedere că podul urmează să fie construit abia în 2022.

Cel mai probabil, şi acest studiu ar putea să expire şi să fie necesară realizarea unuia nou, având în vedere că durata de valabilitate a unui „SF” este de doi ani.

Tot pentru acest proiect, a mai fost elaborat în 2001 un studiu privind construcţia podului, elaborat de JETRO (Japan External Trade Organization), în colaborare cu S.C. IPTANA S.A. Bucureşti, în vederea obţinerii unui împrumut de la statul japonez. Doi ani mai târziu a fost elaborat un nou studiu de fezabilitate pentru construcţia unui Pod Suspendat peste Dunăre, studiu realizat tot de S.C. IPTANA, pentru care s-au obţinut foarte multe acorduri şi avize.

Podul dintre Brăila – Galați și malul drept al Dunării face parte din proiectul de drum expres Brăila – Tulcea – Constanța, arteră rapidă ce va conecta Muntenia și Moldova de Dobrogea (portul Constanța și litoralul românesc al Mării Negre). Importanța podului este mare atât la nivelul fluxurilor de trafic regionale, cât mai ales la nivelul coridoarelor de transport naționale cu efect asupra transportului de marfă și pasageri. Costul podului ar fi de circa 202 milioane de euro.

Alt proiect pentru care se revizuieşte studiul de fezabilitate este tronsonul de autostradă Târgu Mureș – Ditrău. Compania de Drumuri a atribuit în mai anul trecut acest contract de 22,7 milioane de lei Asocierii Aecom Ingineria SRL – Consitrans SRL – Search Corporation SRL. Rămâne de văzut dacă aceasta revizuire va servi la ceva sau va urma o actualizare a revizuirii.

Revizuiri care nu se mai fac

De menţionat este faptul că licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate pe tronsonul Ditrău-Târgu Neamţ a fost anulată. Aceeaşi soartă au avut-o şi noile studii pentru Autostrada Târgu Neamţ (Paşcani) – Iaşi – Ungheni şi pentru Autostrada de Centură Bucureşti Nord.

Cele mai multe licitaţii menţionate au fost lansate în mai 2014. Tot atunci au fost lansate şi licitaţii pentru elaborarea unor studii de fezabilitate pentru proiecte de autostrăzi precum Bucureşti-Alexandria, Alexandria-Craiova, Craiova-Calafat, Braşov-Bacău, Bacău-Paşcani, Focşani-Bacău, Buzău-Focşani, Buzău-Brăila-Galaţi. Acestea au fost însă anulate, iar pentru o parte dintre ele s-a decis construirea în regim de drum expres.