Proiectele finanţate din acciza la carburanţi vor fi stabilite anual de către Parlament şi Guvern – MT

Economica.net
01 04. 2014
rv-clinic-gaspump2_41443300

‘Cu acciza se pot face două lucruri. Aşa cum v-a spus şi premierul, Parlamentul împreună cu Guvernul urmează să stabilească în fiecare an care sunt proiectele de autostrăzi care urmează să fie finanţate din acciză. Acciza poate fi folosită şi pentru cofinanţare, în ipoteza în care dorim să cofinanţăm mai mult de 15%, sau poate fi folosită şi pentru proiecte noi. Ca exemple de autostrăzi care ar putea fi construite din acciză ar fi cea de la Borş la Nădăşel, în lungime de 157 de kilometri. Suplacu de Barcău-Borş este finanţat din bugetul de stat, deci acciza este binevenită, iar de la Suplacu de Barcău la Nădăşel sunt 93 de kilometri tot pe autostrada Transilvania care se află în afara reţelei europene de transport, din păcate. Aici, poate fi finanţată din acciză. Proiectele finanţate din acciză vor fi stabilite ulterior, o să existe o discuţie între Parlament şi Guvern. Deocamdată, abia i-am dat drumul astăzi’, a spus Şova.

Acciza pentru benzină şi motorină creşte cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie, ceea ce va duce la o scumpire a carburanţilor de circa 40 de bani, după cum estimează operatorii din sector. În prezent, acciza reprezintă 30% din preţul final la benzină şi 26% la motorină.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul va emite cel mai probabil miercuri o Ordonanţă de urgenţă prin care va reglementa modul în care transportatorii rutieri îşi pot recupera patru cenţi din acciza la carburanţi.

Conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, acciza la motorina utilizată drept carburant în transportul rutier de mărfuri cu autovehicule cu greutatea maximă autorizată de peste 7,5 tone şi în transportul de călători, exclusiv transportul public de călători, cu autovehicule de peste opt locuri, va scădea cu 40 de euro/1.000 de litri.

Ca urmare a acestei reduceri, rata accizei aplicată după 1 aprilie 2014 este de 360,395/1.000 litri pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

Tot luni, premierul a afirmat că acciza la carburanţi va aduce venituri anuale la bugetul de stat de 2,4 miliarde de lei, echivalentul a 600 milioane de euro, dar şi că o parte din bani va merge pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, aprobate de Uniunea Europeană.