Proiectele strategice ale Guvernului: trei autostrăzi, reţeaua de spitale CFR şi complexul medical ‘Carol Davila’
‘În pofida scandalurilor politice, pe care le vedem în fiecare zi la televizor, (…) Guvernul îşi vede de treabă (…) În acest an, accentul major al guvernării va fi pe domeniul investiţiilor. Venim cu un model nou de dezvoltare economică, adaptat contextului economic. Ne propunem să susţinem investiţiile prin angrenarea de resurse şi stimularea mediului de afaceri fără a pune presiune asupra bugetului de stat. De aceea am adoptat recent Ordonanţa de urgenţă a guvernului care modifică legea parteneriatului public-privat şi iată că astăzi suntem în măsură să anunţăm prima listă cu proiectele strategice care vor fi demarate în scurt timp pe noua legislaţie a parteneriatului public-privat’, a declarat Viorel Ştefan, la Palatul Victoria.
Proiectele prezentate, care ar urma să fie demarate anul viitor, ar mobiliza resurse financiare estimate la 15-20 miliarde de euro şi ar scurta termenele de implementare, consideră Ştefan.
Pe lista prezentată de Ştefan se află se află autostrăzile Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni, Ploieşti-Râşnov şi Sudului (Bucureşti – Alexandria – Craiova – Lugoj).
În plus, un alt proiecte vizează operarea reţelei de spitale CFR în parteneriat public-privat, acesta urmând să fie primul parteneriat public-privat pentru operarea de servicii publice.
Astfel, investitorul privat ar urma să preia operarea celor 15 unităţi spitaliceşti, unde lucrează 3.899 de angajaţi, ar investesti în modernizarea lor şi ar prelua veniturile de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru o perioadă de timp agreată în parteneriatul.
Un alt proiect vizează construirea complexului medical Carol Davila, care va include şi un centru de cercetare, facultate de medicină, cămine studenţeşti, locuinţe pentru medici, şcoli, grădiniţe, zonă comercială, infrastructură pentru însoţitorii pacienţilor şi un hotel cu minimum 2.000 locuri.
Acesta va fi construit în zona Mogoşoaia, pe şos. Bucureşti-Târgovişte, şi va avea legătură cu aeroportul Henri Coandă, metroul, Gara de Nord şi infrastructura rutieră.
Acesta ar permite relocarea unor unităţi medicale din Capitală aflate în clădiri care nu permit modernizarea sau extinderea şi ar avea o suprafaţă totală construită de circa 130.000 metri pătraţi.