Proiectul care modifică legea leasingului a trecut de comisiile de specialitate din Senat. Ce se schimbă dacă va deveni lege
Dacă prima dintre cele două iniţiative legislative vizează instituirea dării în plată în domeniul leasingului, cel de-al doilea proiect de lege are în vedere eliminarea rolului de titlul executoriu al contractului de credit. Cele trei comisii reunite, juridică, buget finanţe şi economic au votat astăzi pentru păstrarea amendamentelor aduse de Daniel Zamfir la acest proiect de lege.
Spre deosebire de alter dăţi, votul în Comisiile reunite a fost mai echilibrat, amandamentele aduse la proiectul legii leasingului fiind votate de 60% dintre senatori. Modificările privind statutul contractului de finanţare sunt cuprinse în legea de modificare a leasinului financiar. Cei care au luat bunuri în leasing le vor putea duce înapoi firmei după neplata a două rate, plătind doar sumele restante şi penalităţi de maximum 50% din aceste sume. Debitorii nu vor mai putea fi obligaţi la plata altor datorii, aşa cum se întâmplă acum şi, în plus, executarea lor nu va mai putea fi făcută decât după o decizie a judecătorului.
Ce se schimbă
Cele două modificări esenţiale sunt posibilitatea de a restitui firmei de leasing bunul luat în leasing, fără a mai fi obligat la plata altor datorii, aşa cum se întâmplă acum, (practic o dare în plată) şi modificarea în sine a caracterului contractului de leasing, care nu va mai fi titlu executoriu. n momentul de faţă, după trei luni de neplată, contractul se reziliază, iar bunul (autoturism, cel mai întâlnit exemplu) revine în curtea firmei de leasing. Aceasta îl evaluează şi îl vinde la ce preţ reuşeşte, iar clientul mai are de plată diferenţa dintre cât mai avea din ratele viitoare până la suma din contractul iniţial şi suma obţinută din vânzarea maşinii, plus penalităţile de întârziere.
Relaţia dintre clienţii care nu-şi mai pot plăti ratele la leasing şi firmă este reglementată de articolul 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing. Iată ce spune articolul:
„Dacă în contract nu se prevede altfel, în cazul în care locatarul/utilizatorul nu execută obligaţia de plată integrală a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenţa prevazută în contractul de leasing, locatorul/finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat să restituie bunul şi să plăteasca toate sumele datorate, până la data restituirii în temeiul contractului de leasing”.
Celelalte două legi, cea privind plafonarea dobânzilor la credite după o formulă prestabilită şi cesiunea datoriei la dublul valorii cu care recuperatorul a cumpărat creanţa de la creditor au fost amânate cu două săptâmâni şi vor intra la vot în Comisia de privatizare din Camera Deputaţilor, condusă de Mihai Tudose.