Proiectul de buget prevede o creştere economică mai mică şi un deficit mai mare decât programul de guvernare al PSD

Proiectul de buget pe anul 2017, prezentat de Ministerul de Finanţe, estimează o creştere economică de 5,2%, revizuită în scădere faţă de programul de guvernare al PSD, care estima 5,5%, iar deficitul este prognozat la 2,9% din PIB de către Guvern, faţă de cele 2,7 procente promise de social-democraţi, în timp ce şi inflaţia este revizuită în creştere. Ministerul Educaţiei primeşte în 2017 mai puţini bani decât în 2016, deşi PSD promitea o creştere, ca şi în cazul Ministerului Apărării.
Economica.net - lun, 23 ian. 2017, 10:00
Proiectul de buget prevede o creştere economică mai mică şi un deficit mai mare decât programul de guvernare al PSD

Astfel, programul economic al PSD, prezentat de Liviu Dragnea în timpul campaniei electorale, estima creşterea economică a României la 5,5%, iar programul de guvernare transmis Parlamentului prevedea un ritm susţinut de 5,5% pentru întreaga perioadă 2017-2020.

În proiectul de buget prezentat public de Ministerul de Finanţe, creşterea economică este prognozată la 5,2%, cu un PIB de 815,195 miliarde de lei.

O altă diferenţă apare la calcularea deficitului. Social-democraţii s-au angajat ca acesta să fie ţinut la aproximativ 2,7% din PIB, sub ţinta impusă de UE, de 3%. Guvernul prevede însă un deficit estimat de 2,96% din PIB pe cash şi de 2,99% în sistem european. Programul de guvernare al PSD nu precizează în ce sistem a fost calculat deficitul de către social-democraţi.

Sunt diferenţe între cele două documente şi la capitolul venituri/cheltuieli, însă ele sunt minore. Astfel, social-democraţii doreau cheltuieli de 275,6 miliarde lei şi venituri de 253,7 miliarde lei. Proiectul de buget este construit pe cheltuieli de 278,8 miliarde şi venituri de 254,7 miliarde lei.

PSD se angaja ca inflaţia să rămână la un nivel de 1,2% în 2017, însă proiectul de buget estimează o inflaţie medie anuală de 1,4%.

Apar diferenţe şi la nivelul salariul mediu brut: 3.100 lei promis de PSD, faţă de 2,274 lei în proiectul de buget, însă diferenţa ar putea fi explicată prin faptul că social-democraţii au trecut în programul de guvernare un salariu mediu brut, faţă de Guvern, care a prezentat calculul în net.

Cele două documente se angajează la o creştere similară a numărului de angajaţi, de 4,1-4,3%.

În privinţa ordonatorilor de credite, Ministerul Educaţiei avea, în programul PSD, o suplimentare de 5,4 miliarde de lei, însă proiectul de buget prevede cu 7,89% mai puţin decât anul trecut.

La Sănătate, PSD promitea 5,3 miliarde în plus, însă creşterea efectivă este de circa 400 de milioane de lei.

Creşterea de 4,5 miliarde de lei promisă se regăseşte însă la Ministerul Transporturilor.

Bugetul Ministerului Apărării scade însă cu 2,2%, respectiv aproximativ 200 de milioane de lei, faţă de creşterea promisă de 4,8 miliarde de lei.

Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget de 11,02 miliarde lei, care reprezintă 1,35% din PIB, arată datele din anexele bugetare pe ministere. Cu toate acestea, Guvernul susţine că va aloca, pentru Apărare, 2% din PIB în 2017. „În 2017, Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB”, arată un comunicat al Ministerului Finanţelor, fără a da detalii şi fără a explica diferenţa dintre acest procent şi bugetul efectiv alocat ministerului. Totuşi, cheltuielile pentru Apărare includ, pe lângă bugetul alocat efectiv ministerului, şi credite de angajament, prin care Armata poate finanţa cheltuieli de înzestrare, în principal.

Acolo unde PSD a promis că va tăia, au fost înregistrate creşteri, potrivit proiectului de buget. Astfel, Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să aibă, la bugetul Acţiuni generale, un minus de 1,5 miliarde de lei, însă primeşte aproximativ 1,5 miliarde de lei în plus.

La Ministerul Comunicaţiilor, bugetul ar fi trebuit tăiat cu 280 de milioane de lei, potrivit promisiunilor din programul de guvernare, însă instituţia primeşte aproape 600 de milioane în plus.

Sunt însă tăieri la Ministerul Economiei, aşa cum s-a promis, dar şi la Secretariatul General al Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de ...
AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță începerea fazei de testare a dispozitivelor prototip AlertBox, create......
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find ...
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 milioane de lei
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, ...
UniCredit Bank anunță finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni corporative în lei (negarantate, de rang ...
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
Anul trecut, 95% dintre gospodăriile aflate în oraşele mari din Uniunea Europeană aveau acces la internet, comparativ ...