Proiectul de buget va fi depus la Parlament până la 15 noiembrie, în loc de 15 octombrie

Economica.net
29 11. 2012
bani_lei_multi_06201900

Ministerul Finanţelor va întocmi proiectele bugetelor şi ale legilor bugetare până la 1 septembrie, pe care le va trimite Guvernului pentru prima lectură până la 30 septembrie, iar varianta finală până la 1 noiembrie, aceasta luând în calcul prognozele de toamnă ale Comisiei Naţionale de Prognoză, potrivit unui proiect de modificare a Legii nr.500/2002 privind finanţele publice.

„Termenul de depunere a proiectului de buget la Parlament a fost decalat la 15 noiembrie, având în vedere că, în perioada octombrie – noiembrie, Comisia Europeană elaborează prognoza de toamnă privind previziunile de creştere pentru fiecare ţară membră. Modificarea calendarului bugetar a ţinut seama şi de integrarea strategiei fiscal bugetare ca etapă a procesului bugetar, ale cărei priorităţi şi obiective vor fi luate în consideraţie în cadrul etapei de stabilire a limitelor de cheltuieli ce vor fi prezentate Guvernului până la 31 iulie a fiecarui an, faţă de termenul de 1 mai stipulat de vechea reglementare”, se arată în expunerea de motive pentru modificarea legii privind finanţele publice.

Pentru acest an s-a fãcut o derogare de la lege, care prevede depunerea proiectului de buget la Parlament până la 15 octombrie, având în vedere că urmează alegeri parlamentare pe 9 decembrie.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat în septembrie că bugetul pentru anul viitor va fi prezentat la 15 zile după instalarea noului guvern rezultat din alegerile programate în decembrie, derogarea faţă de termenul legal, 15 octombrie, fiind convenită cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că, potrivit calendarului gândit de USL, proiectul de buget pe 2013 va fi depus în 22 decembrie, el arătând că acesta va fi dezbătut de Parlament în luna ianuarie. Proiectul de buget va fi discutat cu partenerii financiari internaţionali şi ulterior dezbătut şi aprobat în Parlament.

„Între 10-15 ianuarie discutăm cu FMI şi Banca Mondială şi pe 15 ianuarie, dacă toate aceste lucruri sunt în regulă, Parlamentul este chemat în sesiune extraordinară numai şi numai pentru a discuta bugetul. Conform practicii care există şi în UE, ţara nu rămâne fără buget, în ianurie se alocă 1/12 din bugetul anului 2012”, a spus Ponta.