Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor magistraţilor corupţi, pus în dezbatere publică
Actul normativ prevede completarea Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu articolul unic 97 indice 1, care reglementează situaţia pensiilor de serviciu în cazul condamnărilor penale şi a aplicării sancţiunilor disciplinare cu excluderea din magistratură.
„Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 şi 83 indice 1 şi de indemnizaţia prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, comise cu intenţie, ori pentru o altă infracţiune intenţionată cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii”, se arată în proiect.
Documentul citat mai prevede că punerea în mişcare a acţiunii penale pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie înainte de eliberarea din funcţie atrage, de drept, suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu, sau, după caz, suspendarea plăţii pensiei, dacă aceasta a fost acordată, până la soluţionarea definitivă a cauzei. În această perioadă, persoana faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală beneficiază, în condiţiile legii, de pensie din sistemul public, se precizează în proiect.
„Dacă se dispune scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea sau încetarea procesului penal faţă de judecător, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, acesta este repus în situaţia anterioară şi i se plăteşte pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale, sau după caz diferenţa dintre aceasta şi pensia din sistemul public încasată după punerea în mişcare a acţiunii penale”, se mai arată în proiect.
Aceste dispoziţii se aplică şi în situaţia în care judecătorul, procurorul, magistratul asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor a fost condamnat pentru o infracţiune intenţionată, alta decât cele prevăzute în proiect, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciază că aceasta nu aduce atingere prestigiului profesiei, se mai arată în proiect.
În actul normativ se prevede şi că hotărârea de condamnare rămasă definitivă se comunică de către instanţa de executare către CSM şi casa teritorială de pensii competente.
Conform proiectului, de la momentul intrării în vigoare a legii, prevederile se aplică şi magistraţilor condamnaţi definitiv anterior, indiferent de momentul pensionării.
Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei sau la adresa de e-mail dean@just.ro., se arată pe site-ul instituţiei.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat marţi, cu observaţii, proiectul Ministerului Justiţiei privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru corupţie şi excluşi din magistratură din acest motiv.
Robert Cazanciuc a explicat, marţi, după şedinţa Plenului CSM, că magistraţii care primesc pensia specială în prezent vor beneficia de aceasta până când legea va intra în vigoare. „Nu se pune problema de retroactivitate a legii. Legea poate dispune doar pentru viitor. (…) Deci cei care au această pensie acum, până în momentul în care legea va intra în vigoare vor beneficia de ea, dar din momentul intrării acesteia în vigoare această plată se va sista imediat”, declara ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.