Proiectul de rectificare bugetară, respins de CGMB
S-au întrunit 27 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi patru abţineri. Proiectul de hotărâre a fost respins în condiţiile în care a absentat un consilier municipal al PSD.
Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a atras atenţia asupra faptului că, deşi a respins proiectul de rectificare bugetară, CGMB a adoptat proiectul privind aprobarea încheierii convenţiilor de justificare a avansurilor pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei. Ea a subliniat că plata în avans a gazelor nu se poate face însă fără adoptarea rectificării bugetare.
„Aţi respins bugetul şi aţi aprobat ulterior o hotărâre prin care să se facă plata în avans la gaze. Nu se poate face plata în avans la gaze pentru că aţi respins bugetul. Sunt anumite poziţii în buget care nu puteau fi puse la începutul anului, sunt legate de legislaţie şi de oportunitate şi de anumite activităţi care se desfăşoară în anumite perioade ale anului. De aceea, şi în 2016 şi în 2017, aţi aprobat această plată în avans necesară funcţionării sistemului de termoficare pe timp de iarnă”, a spus ea.
Primăria Capitalei a informat miercuri că proiectul de rectificare bugetară, aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CGMB, disponibilizează o parte din sumele prevăzute pentru anumite proiecte, dar care nu pot fi cheltuite până la sfârşitul anului, banii fiind redistribuiţi pentru plata compensaţiei la transportul în comun şi finanţarea subvenţiei la apă caldă şi căldură.
„Se disponibilizează o parte din sumele previzionate la începutul anului bugetar pentru anumite proiecte, sume care, din motive obiective, nu vor mai putea fi cheltuite până la sfârşitul anului. Aceste disponibilizări de credite au fost redistribuite, în principal, pentru plată, până la sfârşitul anului, a obligaţiilor Municipiului Bucureşti în ceea priveşte: plata compensaţiei la transportul în comun în valoare de 200 milioane de lei; finanţarea subvenţiei la apă caldă şi căldură, precum şi plata în avans a gazelor naturale pentru iarnă 2018 – 2019, în valoare de 351 de milioane lei; plata parţială a achiziţiei imobilului-teren ‘Parc Verdi’, în valoare de 52 de milioane de lei; finanţarea granturilor pentru unităţile de învăţământ, în valoare de 32,8 milioane lei”, se arată într-un comunicat transmis de PMB.
Conform raportului de specialitate, Administraţia Străzilor a propus diminuarea alocaţiilor de la bugetul local cu 153,7 milioane lei, iar Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane cu 670.000 de lei. Direcţia Generală de Asistenţă Socială a propus diminuarea bugetului prevăzut cu 41,5 milioane lei, cu modificări la cheltuieli de personal, bunuri şi servicii şi lista obiectivelor de investiţii. Totodată, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale a propus diminuarea bugetului cu 47,8 milioane lei, cu modificări la cheltuieli de personal, bunuri şi servicii şi la investiţii, atât în bugetul propriu, cât şi în bugetele unor spitale.