Proiectul E-facturare: ce spune fostul ministru de Finanţe demis de premierul Cîţu – Ar putea fi făcut „pro bono” de o serie de firme „prietene” în schimbul tuturor informaţiilor comerciale ale firmelor şi ale statului

Premierul Florin Cîţu a anunţat că revocarea lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru de Finanţe a fost luată în contextul în care sunt „foarte multe” proiecte întârziate. Se pare că unul dintre motive ar fi fost proiectul e-facturare, conform unor surse citate de ROMANIATV.NET. Chiar dacă este cerut de urgenţă de premier, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cel care coordonează proiectul, şi Ministerul Finanţelor nu s-au înţeles de mai multe luni asupra responsabilităţilor.
Ion Dobreanu - vin, 16 iul. 2021, 14:38
Proiectul E-facturare: ce spune fostul ministru de Finanţe demis de premierul Cîţu - Ar putea fi făcut

În rândurile de mai jos veţi vedea cum fostului ministru de Finanţe, Alexandru Nazare, i s-a părut mai mult decât suspect interesul Ministerului Digitalizării, condus de USR-istul Ciprian Teleman, de a dezvolta proiectul E-facturare cu o serie de firme private. Mai exact, după ce premierul Cîtu s-a instalat la Palatul Victoria şi programul e-facturare a redevenit o prioritate a acestui Guvern, brusc un grup de patru firme, care ar putea avea legături strânse cu membrii USR, conform ROMANIATV.NET, s-a gândit să facă statului o ofertă de nerefuzat şi a trimis o întâmpinare către Ministerul de Finanţe prin care se oferea să dezvolte sistemul naţional de facturare digitală.

Mai exact, au trimis o scrisoare către Ministerul Finanţelor şi Ministerul Digitalizării şi s-au oferit să facă ei de la zero toată platforma tehnică pentru programul de E-facturare. Ba mai mult, reprezentanţii lor chiar au avut şi o întâlnire cu Alexandru Nazare. Ca şi cum n-ar fi fost nimic suspect până acum, firmele Citizen next, smartbill, Facturează.ro şi Facturis ar fi urmat să aibă acces exclusiv la toate tranzacţiile financiare dintre stat şi firme şi toate relaţiIle comerciale dintre toate firmele din România. Practic, aceste informaţii comerciale extrem de valoroase ar fi fost în mâna unora care le-ar fi putut valorifica pe piaţa liberă pentru profituri de milioane de euro.

Premierul Ciţu pare să încurajeze această variantă “pro bono” din motive de urgenţă pentru că lucrurile s-ar mişca mult mai repede.

Contactat de Romaniatv.net, ministrul Ciprian Teleman a făcut tot posibilul să nege această variantă “pro bono”, însă a fost contrazis în aceeaşi zi de şeful ADR, Octavian Oprea, care a declarat că aceasta variantă a fost discutată şi luată în calcul.

Remaniat recent de la conducerea Finanţelor, Alexandru Nazare a dezvăluit în exclusivitate pentru Romaniatv.net dedesubturile proiectului, după ce un grup de firme apropiate Puterii a venit cu iniţiativa de a realiza gratuit proiectul e-facturare.

„Nu eram convins că era pro bono”, a declarat fostul ministru de Finanţe care a prezentat ceea ce i-a ridicat suspiciuni.

„Nu eram convins că datele de facturare gestionate de firme nu sunt valorificate într-o etapă ulterioară, că, practic, istoricul facturărilor nu este valorificat pe piaţă ca nişte baze de date”, a afirmat Alexandru Nazare.

Surse guvernamentale citate de RomâniaTV au dezvăluit că premierul Florin Cîţu ar avea un interes special în ceea ce priveşte proiectul e-facturare, urmând să acorde contracte uriaşe unor companii „prietene”, prin încredinţare directă, nu prin licitaţie publică. Firmele favorite să realizeze proiectul e-facturare, potrivit unor surse din Guvern, sunt Citizen next, smartbill, Facturează.ro şi Facturis.

Articolul integral poate fi citit aici.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...