Proiectul fotovoltaic gigantic de 710 MW din Teleorman, cumpărat de Petrom de la Jantzen, a ajuns la stadiul “ready-to-build”. Se așteaptă finalizarea tranzacției
“Echipa Helios Project este încântată să anunțe că în ultimele 15 luni am obținut toate autorizațiile de construcție și avizele relevante pentru proiectele solare de 710 MW, inclusiv conectarea completă la rețea. Mulțumim enorm echipei noastre incredibile, inclusiv partenerilor noștri de proiectare EnergoBit. De asemenea, ne exprimăm recunoștința față de cele 4 primării, Consiliul Județean și autoritățile române implicate în proiect pentru sprijinul lor. Haideți să alimentăm viitorul împreună!”.
Acest mesaj a fost postat pe rețeaua LinkedIn de Andrei Mușat, Senior Project Manager la Jantzen Rnewables, iar proiectul la care se referă, care a primit toate avizele, este unul cumpărat de OMV Petrom anul trecut, și este amplasat în județul Teleorman. La finalizare, ar urma să fie unul dintre cele mai mari din România.
Petrom a anunțat vara trecută că a semnat un acord pentru achiziționarea mai multor proiecte pentru construcția de parcuri fotovoltaice în județul Teleorman, dezvoltate de compania daneză Jantzen Renewables ApS. Finalizarea tranzacției este estimată pentru trimestrul al doilea al acestui an, când proiectele vor ajunge la stadiul „gata de construit („ready-to-build”), spunea atunci Petrom. Parcurile fotovoltaice se vor număra printre cele mai mari proiecte de acest tip din Europa de Sud-Est, putând alimenta echivalentul consumului anual a circa 280.000 gospodării din România, arăta compania.
Iată că acum proiectul din Teleorman a primit toate avizele, deci ne așteptăm ca, în curând, Petrom să anunțe finalizarea tranzacției. Petrom estima că va termina parcul în doi ani de la momentul atribuirii contractelor de construcție – licitațiile sunt acum în curs, deci cel mai probabil parcul fotovoltaic va fi operațional în 2026.
Cei 710 MW vor fi amplasați în județul Teleorman, comuna Băbăița, la 20 km nord de orașul reședință de județ, Alexandria, și la 90 km de București.
Proiectul a fost împărțit în patru loturi – așa a și fost scos la licitație pentru construcție. Primul lot se referă la o capacitate de 242 MWp cu o substație de 33/110 kV, al doilea la 219 MWp, și al treilea de 247 MWp, fiecare cu stația electrică aferentă, tot 33/110 kV. Al patrulea lot constă în contrucția rețelelor subterane de 110 KV (58 km în total), a stației de transformare mari de 110/440 kV și a unei linii de 400 kV de 600 de metri prin care parcul se va lega de linia de 400 kV Slatina-București a Transelectrica.
Petrom vrea să încheie un contract “la cheie”, de tip EPCC S (Engineering, procurement, construction and commissioning). Dacă socotim nivelurile actuale de cost, de circa 600.000 de euro/MWp instalat, înseamnă că acest proiect are o valoare de circa 420 de milioane de euro, fiind totuși posibil să rezulte un cost mai mic per MW instalat la o lucrare de asemenea dimensiuni.
Petrom estimează să aibă o capacitate instalată în regenerabil de 2.500 MW la nivelul anului 2030, pe care a va instala inclusiv prin parteneriate, conform strategiei sale revizuite în acest an.
Citește și: