Transgaz Mediaş, monopolul de stat din transportul gazelor naturale pe teritoriul României, va organiza, în 29 februarie o licitaţie pentru desemnarea constructorului conductei Giurgiu-Ruse, Firul 2, care va lega sistemele de transport gaze ale României şi Bulgariei. Acest gazoduct face parte din proiectul mult mai mare BRUA, care vizează crearea unei legături între pieţele de gaze din sudul şi Vestul Europei, pe teritoriul României.
Mai multe despre acest subiect aici.
Potrivit anunţului din SEAP, preţul maxim pe care îl pot cere participanţii este de 4,899 milioane euro. „Aceasta valoare include şi valoarea cheltuielilor diverse şi neprevazute , în cuantum de 445.326,5 euro. Valoarea acestor cheltuieli reprezintă 10 % din valoarea totală estimată a achiziţiei calculată fără cheltuieli diverse şi neprevăzute. Aceste cheltuieli diverse şi neprevazute vor fi stabilite doar ulterior aprobării în prealabil organelor de decizie ai Transgaz şi Bulgartransgaz, conform cu legislaţia aplicabilă”, se arată în anunţul SEAP.
Printre lucrările ce vor fi făcute în şantier, se numără:
-efectuarea forajului orizontal dirijat cu echipament de foraj amplasat pe teritoriul Bulgariei şi tragerea ţevilor de otel presudate fi 508×10 (sudura în fir se va face de către Constructor).
-activitatea de cuplare a conductei la cele doua SNT;
– activitatea de cuplare a conductei la sistemul de protecţie catodica existent care se va construi;
-furnizare material tubular izolat în fabrică necesar executării lucrării, pentru conducta de gaze a subtraversării pe teritoriul Bulgariei şi României
– lucrări de excavare
– construirea şantierului temporar de construcţie pe teritoriul Bulgariei şi României şi readucerea terenului la starea iniţială la finalizarea construcţiei;
-izolarea cu manşoane contractabile pe îmbinările sudate şi izolarea mecanica suplimentara a conductei cu benzi de fibra de sticla impregnata cu rasini epoxidice.
Acest proiect are o istorie zbuciumată. Lansat în 2011 şi anunţat ca funcţional doi ani mai târziu, acesta nu este gata nici până în prezent. Firma care a câştigat iniţial contractul, Cala S.A. din Târgu-Mureş, a eşuat lamentabil în a face subtraversarea Dunării. Fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, spunea despre această firmă că a pierdut freza de foraj sub Dunăre. În ianuarie 2015, Transgaz a rupt contractul cu Cala. De atunci şi până acum, compania a pregătit caietul de sarcini pentru reluarea lucrărilor.
Proiectul Giurgiu – Ruse presupune construcţia a două gazoducte, unul pe care vor pleca gazele din România către Bulgaria iar al doilea princ are vor veni gaze din Bulgaria. Lungimea totala a fiecărei conductei care leagă Ruse de Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 kilometri sunt pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre. Costurile totale din proiectul iniţial, subtraversarea Dunării, exproprieri, staţii de comprimare, sunt de 25 de milioane de euro, din care 9 milioane reprezintă contribuţia europeană.
Giurgiu-Ruse este unul dintre cele trei gazoducte ce leagă România de vecini. Celelalte două sunt Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni. Pe relaţia de export, niciunul dintre ele nu este funcţional.