Surse din piața asigurărilor ne-au confirmat că mult discutatul proiect al legii RCA a fost întors de Comisia de Buget-Finanțe din Senat pentru discuții cu principalii jucători din piață, iar grupurile de lucru își vor relua activitatea pe acest proiect.
Printre cele mai disputate puncte au fost cele legate de decontarea directă, pe care majoritatea asigurătorilor nu o agrează și care ar trebui să se bazeze pe un parteneriat privat între asigurători, iar modul în care ea ar putea funcționa ar trebui mai clar reglementat.
Un alt capitol controversat este cel legat de înființarea Biroului Național al Asigurătorilor din România care ar trebui să unească sub aceeași umbrelă Biroul Carte Verde, Fondul Victimelor Străzii și să administreze baza de date CEDAM. Discuțiile aici au plecat de la ideea că noua societate unește două entități de drept privat, care în mod legal nu pot fi unite prin lege fără să existe în prealabil o consultare a membrilor celor două entități.
Contractul RCA, în baza căruia se poate prelungi automat polița, a fost introdus pentru a putea permite încheierea polițelor RCA pe perioade mai scurte, de până la o lună. Transportatorii spun însă că un astfel de contract doar ține captiv asiguratul la o singură societate de asigurări, fapt care, teoretic, ar putea aduce încălcări ale legilor concurenței.
Proiectul de lege propus are în vedere reglementarea contractului de asigurare RCA pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, în baza căruia sunt stabilite condiţiile generale şi particulare ale acoperirii unei asigurări RCA.
Proiectul reglementează persoanele care au obligaţia să încheie contracte RCA şi excepţiile de la această obligaţie, limitele teritoriale de acoperire, limitele de răspundere, riscurile acoperite şi excluderile, elemente privind stabilirea şi plata despăgubirilor, facilităţile şi penalizările aplicabile asiguraţilor şi asiguratorilor.