Proiectul de peste un milion de euro prin care guvernul vrea să scoată România din şomaj

12 04. 2012
joburi_71199500

Unde suntem azi în privinţa şomajului la nivel naţional

La 29 februarie 2012, rata şomajului se ridica la 5,27%.
În trimestrul al treilea din 2011, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 59,1%.  Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani s-a ridicat la 63,3%, la distanţă de 6,7 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70%, asumată pentru 2020, în contextul Strategiei Europa 2020.

Iată coordonatele proiectului

Proiectul se numeşte Emplo-Net şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa Prioritară 6 „Promovarea incluziunii Sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.4 ”Inițiative transnaționale pentru o piață inclusivă a muncii ”. Proiectul are următoarele date de identificare: POSDRU/98/6.4/S/64086
Beneficiarul proiectului este Ministerul Muncii.
Cei doi parteneri în acest proiect transnaţional finanţat prin POSDRU sunt o agenţie din cadrul Ministerului Afacerilor Sociale şi Ocupării din Olanda (SZW Agency) şi Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Proiect transnaţional al Ministerului Muncii de combatere a şomajului, de peste 1,4 de milioane de euro

Valoarea totală a proiectului: 6.309.441 lei (aproximativ 1,44 milioane de euro).
Valoarea eligibilă a proiectului: 6.047.563 lei (circa 1,38 milioane de euro).
Durata proiectului: 24 de luni.

Ce îşi propune Ministerul Muncii prin acest proiect

Obiectivul declarativ al proiectului se referă la „dezvoltarea unui parteneriat transnaţional pentru promovarea schimbului de experienţe şi bune practici privind ocuparea forţei de muncă, în vederea dezvoltării unei pieţe inclusive a muncii”, se specifică în prezentarea lui.

Obiectivele operaţionale ale proiectului sunt şi ele cel puţin la fel de ambigue:

  • Consolidarea capacităţii solicitantului de a dezvolta, implementa, monitoriza şi evalua un nou cadru strategic în domeniul ocupării pentru perioada post 2010;
  • Dezvoltarea cooperării transnaţionale pentru identificarea şi schimbul de informaţii cu privire la metode inovative de creare a unei pieţe inclusive a muncii şi de promovare a dezvoltării resurselor umane în contextul implementării strategiei de ocupare post-2010;
  • Creşterea gradului de informare asupra exemplelor de bună practică în dezvoltarea şi implementarea proiectelor FSE care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor strategiei de ocupare post 2010 prin dezvoltarea unei comunităţi de practică.

Rezultate anticipate ale proiectului se referă, punctual, la:

  • Elaborarea strategiei privind ocuparea forţei de muncă pentru perioada post 2010;
  • Identificarea şi diseminarea unui set de proiecte europene pentru implementarea strategiei de ocupare post 2010;
  • Diseminarea metodelor inovative pentru promovarea ocupării forţei de muncă;
  • Dezvoltarea comunităţii de practică – EMPLO CoP. Comunitatea de practică va fi dezvoltată pe o platformă electronică, prin intermediul căreia experţi români şi europeni în domeniul ocupării împărtăşesc experienţa şi practica lor în zona utilizării fondurilor europene dedicate dezvoltării resurselor umane.