Proiectul Nabucco s-a făcut mai mic

Economica.net
17 05. 2012
gazoduct_90174200

„Suntem convinşi că am înaintat Consorţiului Shah Deniz II o propunere competitivă şi cuprinzătoare, şi că această propunere constituie o soluţie avantajoasă atât pentru acţionarii noştri, cât şi pentru furnizori”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek.

Propunerea privind construcţia gazoductului Nabucco Vest a fost înaintată joi, 17 mai.

Nabucco Vest este conceptul revizuit al Nabucco şi vizează transportul gazelor naturale din regiunea caspică, începând de la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia până la Baumgarten (Austria).

Noua variantă de conductă are o lungime de 1.300 kilometri, faţă de 3.900 kilometri în proiectul iniţial. Zăcămintele de gaze de la Shah Deniz II se află în Marea Caspică.

Zăcământul de gaze Shah Deniz, unul dintre cele mai mari din lume, a fost descoperit în 1999 şi se află în zona de apă adâncă a Mării Caspice, la 70 kilometri de capitala Azerbaijanului, Baku.

Prima fază a dezvolării zăcământului, denumită Shah Deniz 1, a început în 2006. Producţia estimată pentru această este de 9 miliarde metri cubi de gaze.

Rezervele totale de gaze ale zăcămintelor Shah Deniz sunt estimate la 1,2 trilioane de metri cubi de gaze.

Faza a doua a exploatării acestui zăcământ este denumită Shah Deniz II. Lucrările sunt derulate de un consorţiu format din companiile BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franţa, 10%), LukAgip (societate mixtă formată de Eni-Italia şi Lukoil-Rusia, 10%), Oil Industries Engineering & Construction (Iran, 10%) şi Turkish Petroleum Overseas Company (9%).

Consorţiul care operează zăcămintul va selecta în 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile de gaze din zăcămintele de gaze Shah Deniz II sunt estimate să înceapă în 2017, la o producţie prognozată la 16 miliarde metri cubi de gaz anual, mai mare decât necesarul de consum al României, de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaz pe an.

În varianta iniţială, conducta Nabucco urma să transporte în Europa peste 40 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia. Costurile Nabucco au fost estimate la peste 12 miliarde de dolari. Nabucco Vest ar urma să transporte în europa de trei ori mai puţine gaze decât proiectul iniţial.

Nabucco Gas Pipeline International a fost înfiinţată la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta Nabucco.

Compania este deţinută de acţionarii Nabucco, respectiv OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz Mediaş, Bulgarian Energy Holding, Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International. Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.