Proiectul noii centrale în cogenerare de Vatra Dornei, mai aproape de finalizare

16 09. 2024
cogen vatra dornei_edited

Aceasta este una dintre deciziile care ar urma să fie adoptată de Comitetul de Reglementare al ANRE în ședința care va avea loc în data de 17 septembrie. La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.

BRK Cogen este controlată de divizis de energie a brokerului BRK Financial Group din Cluj Napoca, BRK-PE, iar proiectul pentru care se solicită acum autorizarea este o centrală termoelectrică în cogenerare de 3 MW, care ar urma să producă energie termică pentru încălzirea orașului în sistem centralizat și energie electrică livrată în rețeaua națională. Proiectul presupune motoare cu ardere internă alimentate cu gaz natural, cu o putere instalată totală de 2×1.5 MW. “În vederea implementării proiectului, compania BRK Cogen SRL a concesionat pentru o perioadă de 15 ani de la primăria Vatra Dornei imobile constând în terenuri si cladiri”, se arată în prezentarea proiectului

Potriviat datelor companiei, acesta ar fi doar primul proiect – este cel mai avansat, pe masă fiind încă două proiecte cu o capacitate totală de 15 MW. Producția de energie electrică ar urma să fie oferită în special în piața de echilibrare.

În Vatra Dornei este funcțională acum o centrală termică pe rumeguș care asigură alimentarea cu energie termică, dar costurile sunt prea mari. Municipalitatea a construit mai demult și o centrală pe gaze care este încă nefolosită. Gazele au ajuns în Vatra Dornei abia iarna trecută, după mai multe investiții în extinderea rețelelor în zonă.