În 2015, Guvernul federal german intenţionează să cheltuie 299,5 miliarde de euro, în creştere faţă de 296,5 miliarde de euro în acest an. Guvernul german a precizat că va creşe investiţiile în infrastructură, educaţie, ştiinţă şi cercetare, dar nu va contracta noi datorii pentru a sprijini noile cheltuieli. Va fi pentru prima dată după 1969 când statul federal german nu va contracta noi datorii, iar acest echilibru va fi păstrat până în 2018, orizontul de planificare bugetară pe termen mediu prezentat miercuri miniştrilor.
‘Am atins o etapă crucială’, a comentat într-o conferinţă de presă Wolfgang Schaeuble, în timp ce purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a spus la rândul său că este vorba despre un ‘succes istoric’.
‘Bugetul federal este echilibrat, cheltuim doar ceea ce producem’, a declarat Wolfgang Schaeuble. ‘Investim în viitorul Germaniei fără a crea noi datorii’, a mai spus Schaeuble.
Chiar dacă a încetat să crească, datoria publică a Germaniei este una colosală, de peste 2.000 de miliarde de euro, ceea ce reprezenta anul trecut peste 78% din Produsul Intern Brut al ţării. Schaeuble vrea să reducă nivelul datoriei publice sub pragul de 70% din PIB în 2017 pentru ca în decurs de zece ani să revină sub 60%, plafonul fixat prin Tratatul de la Maastricht.