Proiectul pentru constituirea şi funcţionarea băncilor de dezvoltare a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional
Potrivit proiectului, băncile de dezvoltare au ca scop sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică şi regională în România prin promovarea investiţiilor şi facilitarea accesului la finanţare pentru beneficiarii eligibili în acele sectoare în care au fost identificate disfuncţionalităţi ale pieţei financiare şi decalaje de finanţare, în baza unei analize independente ex-ante, în scopul atenuării şi reducerii lor prin desfăşurarea de activităţi de dezvoltare, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene aplicabilă şi cu actele constitutive ale băncilor de dezvoltare, scrie Agerpres.
Totodată, constituirea, organizarea şi funcţionarea fiecărei bănci de dezvoltare se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor, care reprezintă statul român, în calitatea sa de acţionar unic al fiecărei bănci de dezvoltare.
De asemenea, băncile de dezvoltare se pot constitui şi pot funcţiona doar pe baza autorizaţiei emise de Banca Naţională a României, în conformitate cu prevederile referitoare la autorizarea unei instituţii de credit cuprinse în Legea nr. 227/2007, în Regulamentul (UE) nr. 575/2013 şi în reglementările emise de Banca Naţională a României în aplicarea acesteia.
Deputaţii au respins un amendament al USR potrivit căruia membrii organelor de conducere, funcţionarii şi personalul fiecărei bănci de dezvoltare să fie persoane apolitice, iar orice activitate având caracter politic să fie incompatibilă cu statutul acestora.
Camera Deputaţilor este for decizional.