Senatorul liberal Daniel Fenechiu a anunţat că grupul PNL nu susţine acest proiect.
‘Îmi amintesc de precedenta lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe şi de promisiunile şi garanţiile verbale pe care majoritatea şi le-a luat de a nu interveni în zona legilor organice. La fel de bine îmi amintesc că, în ciuda faptului că ne-aţi promis că veţi respecta această regulă, aţi umblat la Codul fiscal. Poate vă amintiţi şi dumneavoastră. Motiv pentru care PNL nu mai are încredere în această majoritate parlamentară şi va vota împotriva legii de abilitare’, a declarat el.
Senatorul USR Adrian Wiener a susţinut, la rândul său, că abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe este ‘o stare derogatorie’, care implică şi respectarea principiului transparenţei.
‘În propunerea legislativă, la domeniul de abilitare ‘Sănătate’ se precizează ‘reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii’, iar la domeniul ‘Muncă şi servicii sociale’ se precizează ‘modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul serviciilor sociale’. Dacă lipsa de transparenţă din enunţurile amintite nu ar fi insultătoare, ar fi chiar hazliu, pentru că reprezintă definiţia de dicţionar a truismului’, a precizat el.
Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Robert Cazanciuc, a subliniat că reglementările care urmează să se adopte printr-un proiect de ordonanţă elaborat în baza legii de abilitare nu trebuie să vizeze dispoziţii care au caracter organic.
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a precizat că proiectul a fost structurat pe zece domenii de abilitare: finanţe publice şi economie; dezvoltare regională, administraţie publică şi fonduri europene; mediu; sănătate; agricultură şi dezvoltare rurală; muncă şi servicii sociale; cultură şi identitate naţională; comunicaţii şi societate informaţională; transporturi; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.
‘Ordonanţele emise de Guvern vor fi supuse spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la începutul primei sesiuni ordinare a anului 2018, nerespectarea termenului atrăgând încetarea efectelor ordonanţei’, a declarat el.
Guvernul a aprobat pe 23 noiembrie proiectul de lege privind abilitarea sa de a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legii organice, pe perioada viitoarei vacanţei parlamentare.
Conform unui comunicat de presă emis atunci de Executiv, în domeniul finanţelor publice şi al economiei sunt vizate modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul achiziţiilor publice, modificări şi completări ale legislaţiei privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi compensarea unor creanţe reciproce între statul român şi persoanele beneficiare ale legilor în domeniul restituirii proprietăţii.
‘În ceea ce priveşte domeniul dezvoltării regionale, Executivul îşi propune reglementarea unor măsuri în domeniul fondurilor europene nerambursabile, programelor naţionale de dezvoltare locală, dar şi modificarea şi completarea actului normativ privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’, precum şi organizarea şi publicarea monitoarelor oficiale ale unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale în format electronic. În domeniul transporturilor, Guvernul îşi propune modificarea şi completarea ordonanţei privind aplicarea tarifului de utilizare şi a traficului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România’, se arăta în comunicat.
În materie de agricultură şi dezvoltare rurală, Executivul propune abilitarea de a aduce modificări şi completări ordonanţei privind produsele agroalimentare ecologice.
‘În privinţa mediului, Guvernul îşi propune modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene’, potrivit aceleiaşi surse.
În domeniul culturii şi identităţii naţionale, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe menţionează modificarea şi completarea legislaţiei privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor şi proiectelor culturale, protejarea patrimoniului cultural naţional mobil şi a monumentelor istorice şi protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.
Referitor la comunicaţii şi societatea informaţională, Cabinetul Tudose îşi propune adoptarea unor măsuri privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice.
De asemenea, Executivul vrea să fie abilitat să reglementeze unele măsuri în domeniul sănătăţii şi să modifice şi să completeze acte normative în domeniul serviciilor sociale.