Proiectul reactoarelor 3 şi 4 ar putea să nu fie bancabil, potrivit Planului de Administrare Nuclearelectrica

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 ar putea să nu genereze un flux de numerar suficient pentru a fi bancabil, iar rata internă de rentabilitate, de 11,3%, este mai mică decât cea cerută de investitorii privaţi pentru acest proiect, se arată în Planul de Administrare al Nuclearelectrica.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 08:42
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 ar putea să nu fie bancabil, potrivit Planului de Administrare Nuclearelectrica

În conformitate cu scenariul de bază din studiul de fezabilitate realizat de Ernst & Young, costurile totale de investiţie se ridică la opt miliarde de euro, din care contractul de inginerie, construcţie şi proiectare la cheie – cinci miliarde de euro, costurile de finanţare – 1,1 miliarde de euro, alte investiţii în numerar – 377 milioane de euro, alte investiţii care nu sunt incluse în echivalentele de numerar – 996 milioane de euro, contul de prefinanţare a rezervei privind împrumuturile – 281 milioane de euro, contul de prefinanţare a rezervei de mentenanţă – 106 milioane de euro.

Costurile totale cu investiţiile pentru un MW instalat sunt de 4,985 milioane de euro, iar costurile overnight sunt de 4,231 milioane de euro, se mai arată în documentul citat. Cele două reactoare vor avea o putere instalată totală de 1.400 de MW.

„Modelarea financiară pe baza premiselor scenariului de bază indică faptul că proiectul este viabil din perspectivă financiară: valoarea actualizată netă a investiţiei acţionarilor este pozitivă, de asemenea şi cea a fluxurilor de numerar, rata internă a rentabilităţii este mai mare decât estimarea costului mediu ponderat al capitalului. Totuşi, rata internă a rentabilităţii acţionarilor, în valoare de 11,31%, este mai mică decât cea cerută de investitorii privaţi pentru acest proiect’, se mai arată în Planul de Administrare, postat pe site-ul instituţiei.

„Utilizând premisele scenariului de bază, proiectul ar putea să nu genereze un flux de numerar suficient pentru a fi bancabil: indicatorul DSCR în timpul perioadei de rambursare a creditului ECA este la nivelul de 1,59, sub valoarea de 1,7, care, potrivit consultantului financiar, sunt aşteptările pieţei pentru astfel de proiecte”, au adăugat autorii planului.

Totuşi, pe toată perioada de funcţionare, costul cu producerea energiei electrice este mai mic decât cel al energiei, astfel că proiectul este în general stabil din punct de vedere economic, generează profit şi plăteşte dividende, se precizează în document.

Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele 3 şi 4, ci va participa doar cu activele existente, a declarat, pe 6 septembrie, şeful Direcţiei de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, într-o conferinţă de presă organizată la centrala de la Cernavodă.

”Departamentul pentru Energie a instructat Nuclearelectrica că nu va mai avea un aport financiar la proiectul reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Va intra în proiect doar cu investiţiile făcute până acum”, a spus Dumitraşcu.

Nuclearelectrica va renegocia cu Enel şi ArcelorMittal acordul investitorilor pentru acest proiect, după ce directivele europene din domeniu s-au modificat. Astfel, investitorii din proiect nu mai pot beneficia în mod direct de energia produsă de viitoarele reactoare. Această energie trebuie vândută pe bursa OPCOM de către compania de proiect, Energonuclear.

La rândul său, directorul general al Nuclearlectrica, Daniela Lulache, a precizat că încă se discută cu investitorii chinezi intrarea acestora în proiect şi există şi alte companii interesate, fără însă a preciza numele acestora.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro, conform ultimelor studii făcute anul trecut de Ernst & Young.

Oferta publică primară de vânzare a 10% din acţiunile Nuclearelectrica se va derula în perioada 9 – 20 septembrie 2013. Aceasta este prima ofertă publică iniţială din România din ultimii cinci ani.

Preţul de subscriere este între 11,2 lei şi 15 lei pe acţiune.

85% din ofertă este dedicată investitorilor instituţionali, 10% este tranşa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.

Oferta va fi considerată un succes dacă sunt îndeplinite, cumulat, următoarele condiţii: oferta să fie subscrisă în proporţie de 100% şi acţiunile sunt admise la tranzacţionare în cadrul unui sistem administrat de BVB.

Conform angajamentelor asumate în faţa FMI, planurile de privatizări ale Guvernului prevăd listarea a 10% din Nuclearelectrica în septembrie 2013 şi a 10% din Romgaz în noiembrie 2013.

Urmează Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de acţiuni până în aprilie 2014, şi un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat în prima jumătate a anului viitor.

De asemenea, o participaţie de 10% din Hidroelectrica va fi cotată la bursă în toamna anului viitor.

Complexul Energetic Hunedoara va fi vândut, tot anul viitor, unui investitor strategic.

Te-ar mai putea interesa și
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China "sunt parteneri, nu adversari" şi a cerut Bruxelles-ului să îşi menţină "independenţa......
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale ...
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator ...