Proiectul Ro-NET a fost deblocat în august, după zece luni de stagnare – consilier ministru

Economica.net
06 09. 2017
converged_network_basis_02544800

‘În mediul rural, în România, procentul de utilizare a internetului va creşte cu siguranţă prin finalizarea proiectului Ro-NET, care va conecta, prin reţele de comunicaţii în bandă largă, 783 de localităţi izolate din mediul rural, în fapt 399.000 locuitori şi 8.000 de instituţii publice şi firme private. În august 2017, acest proiect finanţat european a fost deblocat după zece luni de stagnare, astfel încât instituţiile cu sarcini în domeniul cybersecurity trebuie să ia în considerare această realitate în anul următor’, a spus Doina Banciu.

Citeşte şi Proiectul RO-NET e blocat total de opt luni: Ministerul Comunicaţiilor refuză recepţia lucrărilor

Potrivit acesteia, una dintre priorităţile Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) o reprezintă transpunerea prevederilor Directivei NIS (Network and information security – Securitatea Reţelelor şi a Sistemelor Informatice) în legislaţia naţională. În perioada imediat următoare, directiva urmează să fie supusă dezbaterii publice, astfel încât, în prima parte a anului 2018, să poată fi legiferată.

‘Fără îndoială, instituţiile publice în principal vor înţelege mai bine necesitatea specialiştilor certificaţi în domeniul cibersecurity, iar în acelaşi timp se va deschide în România o piaţă pentru formarea de specialişti certificaţi la nivel naţional’, a afimat Banciu.

Proiectul RO-NET este implementat de către Telekom România, divizia locală a gigantului german Deutsche Telekom.

În luna iunie, directorul general al grupului de companii Telekom România, Miroslav Majoros, avertiza că proiectul este blocat de opt luni „din motive birocratice”, semnalând printre probleme refuzul Ministerului Comunicaţiilor de a efectua recepţia lucrărilor.

Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă cofinanţarea prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice’.

Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile.

Demararea proiectului Ro-Net a fost anunţată la jumătatea lunii ianuarie 2015, de către ministerul de resort.