Proiectul vizând reorganizarea ANAF, în primă lectură în şedinţa de Guvern

Economica.net
19 06. 2013
anaf_31243300_34786300

„Vreau să fie în primă lectură şi public, pentru ca săptămâna viitoare să îl adoptăm, în aşa fel încât toate semnele astea bune de investiţii, de creştere economică să se simtă şi din încasările bugetare, că altfel vine rectificarea şi nu avem de unde să dăm pentru poliţişti, pentru profesori, pentru medici, pentru drumuri. Deci dacă nu se simte şi în buget, degeaba avem creştere economică şi investiţii că înseamnă că avem o problemă la partea de strâns taxe şi impozite, nu doar pentru că nu avem bani de cheltuit, dar mai ales pentru că distorsionăm piaţa”, a precizat primul-ministru, în debutul şedinţei de Guvern.

Victor Ponta a declarat că principalul pericol este reprezentat de evaziunea fiscală, în condiţiile în care exemplul unui agent comercial necinstit poate fi urmat şi de o companie onestă.

„În momentul în care o companie cinstită şi corectă îşi plăteşte taxele, iar o altă companie face evaziune fiscală, vă spun eu ce se întâmplă – îl scoatem şi pe ăla cinstit de pe piaţă. Îl băgăm în faliment sau îl obligăm să facă şi el evaziune fiscală. Eu asta văd ca principal pericol al evaziunii fiscale, după aceea că nu avem bani la buget. Şi dacă aveam bani la buget destui din cine ştie ce zone, faptul că cel cinstit care plăteşte taxe e concurat de cel necinstit îl duce şi pe cel cinstit în zona neagră. Din acest punct de vedere, măsurile pe care le luăm de restructurare radicală a ANAF, pe baza consultanţei Băncii Mondiale şi cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, vreau să fie una din reformele importante pe care le facem în anul acesta”, a explicat premierul.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se va reorganiza ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluarea activităţii Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor, potrivit proiectului de OUG privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii structurilor de administrare fiscală publicat la începutul lunii iunie pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor se reorganizează ca structuri fără personalitate juridică în cadrul ANAF, iar preluarea personalului în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau în structurile subordonate, după caz, se va face în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii.

Potrivit proiectului de act normativ, în cadrul ANAF se înfiinţează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de combatere a actelor şi faptelor de fraudă şi evaziune fiscală.