Proliferarea nucleară ar putea „scăpa” de sub control, avertizează directorul SIPRI

Directorul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), Dan Smith, a avertizat că naţiuni precum Statele Unite, China şi Rusia sunt în pragul unei "spirale necontrolate a cursei înarmării nucleare" similare Războiului Rece pe fondul războiului din Ucraina şi problemei Taiwanului, relatează luni agenţia Kyodo.
AGERPRES - lun, 07 aug. 2023, 11:03
Proliferarea nucleară ar putea

Vorbind pentru Kyodo News după summitul liderilor Grupului celor Şapte (G7) de la Hiroshima şi lansarea „Viziunii Hiroshima” privind dezarmarea nucleară, el a notat că garanţiile de securitate bazate pe descurajarea nucleară sunt în mod inerent destabilizatoare pentru ordinea internaţională şi că, în schimb, dialogul constructiv între puteri nucleare precum Statele Unite şi China este posibil.

Smith, care conduce SIPRI din 2015 şi are un bilanţ extins de cercetare şi publicare asupra unei serii de probleme legate de pace şi conflicte, a mai declarat că ţările dezvoltate ar trebui să-şi revizuiască serios relaţiile cu Sudul Global, ţările emergente şi în curs de dezvoltare în principal din emisfera sudică, pentru a obţine o mai bună stabilitate globală.

Referindu-se la stadiul extinderii programului chinez de arme nucleare, Smith estimează că China îşi va construi arsenalul nuclear cu o rată de 60 de noi arme pe an – cu consecinţe ce ar depinde de răspunsul Statelor Unite şi al Rusiei.

Smith susţine că dacă Statele Unite sau Rusia decid să-şi reducă angajamentul faţă de dezarmarea nucleară sau chiar să-şi mărească propriile arsenale nucleare, ordinea internaţională ar putea intra într-o „spirală de acţiune/reacţiune” în care arsenalele puterilor nucleare ale lumii nu pot decât să crească.

Acest lucru evidenţiază instabilitatea ideologiei de descurajare nucleară ce a dominat de la începutul epocii Războiului Rece între 1947 şi 1991.

„Fiecare parte percepe acţiunea celeilalte ca ostilă şi crede că trebuie să se apere de ea pentru că este mai puternică. De aici a venit acel număr imens de focoase nucleare (în timpul Războiului Rece) – apoi a fost necesar să ieşim din asta. Aşa că suntem acum probabil la începutul acestui proces”, a spus Smith.

Un recent exemplu în acţiune al mentalităţii de descurajare poate fi văzut în contextul războiului din Ucraina, când Polonia a cerut „partajare nucleară” după desfăşurarea armelor nucleare tactice ruseşti în Belarus. Aceasta ar implica desfăşurarea şi operarea în comun a armelor nucleare ale Statelor Unite de către statele membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Cu acest tip de strategie de descurajare, Smith spune că, atunci când o parte îşi întăreşte capacităţile nucleare, cealaltă va fi inevitabil destabilizată şi va căuta să-şi crească propriile capacităţi militare, notează agenţia de presă japoneză.

Pentru a preveni aceste „spirale” de proliferare nucleară, Smith susţine că este important să scăpăm de iluzia că armele nucleare, care provoacă niveluri devastatoare de radiaţii, sunt utile din punct de vedere tactic.

„Cred că este foarte important să demistificăm armele nucleare – în primul rând să înţelegem cât de îngrozitoare sunt şi, în al doilea rând, să înţelegem că, din punct de vedere militar, sunt aproape inutile”, a spus Smith.

Smith a subliniat de asemenea că relaţiile dintre SUA şi China sunt de fapt „pe masă” şi în prezent în curs de negociere, în ciuda tensiunilor legate de problemele comerciale şi de Taiwan.

Având în vedere că cele două ţări au interese comune, cum ar fi schimbările climatice, controlul bolilor infecţioase şi dezarmarea nucleară şi neproliferarea, el şi-a exprimat speranţa că standardele lor stricte vor fi revizuite, astfel încât dialogul constructiv să poată progresa.

În ceea ce priveşte percepţia în rândul ţărilor occidentale că naţiunile din Sudul Global „susţin” Rusia în detrimentul Ucrainei, Smith a subliniat că aceasta este o neînţelegere în interiorul diplomaţiei occidentale, care poate părea drept „îndreptăţită” în postura sa.

În timp ce aceste state consideră invadarea Ucrainei de către Rusia o încălcare a suveranităţii naţionale şi doresc încheierea războiului din cauza impactului negativ reflectat în mai puţine exporturi din regiune precum alimente şi îngrăşăminte, el notează că ele pur şi simplu nu o văd drept problema lor – o poziţie ce reflectă modul în care au fost tratate istoric de puterile occidentale.

„Ele subliniază cu oarecare dreptate că atunci când au avut războaie sau conflicte armate în ultimii ani, li se spunea adesea de către reprezentanţii Nordului Global doar să rezolve problema şi să înceteze lupta”, a spus Smith. „Deci, asta încearcă ele să spună acum Ucrainei şi Rusiei”, adaugă el.

Pentru a realiza o încetare a focului în Ucraina şi a preveni proliferarea nucleară, Smith afirmă că o mai bună înţelegere a perspectivei Sudului Global este imperativă şi că Statele Unite şi Europa ar trebui să încerce să realizeze o mai mare cooperare cu aceste naţiuni pe scena internaţională.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...